Rozsáhlou rekonstrukci náměstí 28. října a přilehlých ulic provázely menší i větší komplikace spojené s nutnými přeložkami sítí, nepřízní počasí i nedostatky v kvalitě zpracování díla. Některé z těchto nedostatků již byly opraveny, jiné jsou řešeny v rámci reklamačního řízení.

Fontány

Středeční reportáž České televize o fontánách na tomto náměstí však není ničím jiným, než dezinterpretací skutečnosti a začínající předvolební kampaní. Již první věta reportáže: „světla za 100 milionů, která nesvítí“, svědčí o mnohém. Celá rekonstrukce náměstí i obou přilehlých ulic totiž vyšla na 81 milionů (bez DPH) a osvětlení tvořilo pouze malou část tohoto rozpočtu. Městu se také podařilo na stavbu získat dotaci ve výši 85 % nákladů. Dále v ČT zazněla stížnost hradeckých technických služeb, které žádají město o výměnu poklopů u kašen. Důvodem je jejich hmotnost, která neumožňuje snadnou manipulaci.

Stejně jako při ostatních rekonstrukcích veřejných prostranství v Hradci Králové, i v případě náměstí 28. října byla technickým službám předložena kompletní dokumentace stavby. Úkolem technických služeb bylo tuto dokumentaci posoudit z hlediska budoucí údržby náměstí. V souhrnném stanovisku technických služeb se však žádná připomínka k poklopům fontán neobjevila, a proto bylo přistoupeno k realizaci na základě připravené dokumentace. Zástupci technických služeb se také pravidelně účastnili kontrolních dnů, kde měli možnost připomínkovat stavbu v jednotlivých etapách. Protože se tak nestalo, pokračovaly práce na projektu dle vítězného návrhu, který vzešel z architektonické soutěže konané pod záštitou České komory architektů (výsledky soutěže a složení poroty zde).

Pokuta ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocně udělil městu pokutu za to, že v zadávací dokumentaci na zakázku rekonstrukce náměstí 28. října příliš specifikovalo druh použité dlažby. Město s tímto rozhodnutím nesouhlasí a již podalo rozklad. Hlavním naším argumentem je, že v článku 2.8 zadávací dokumentace bylo výslovně umožněno použití jiných, kvalitativně a technicky obdobných řešení, za respektování zpracovaného architektonického projektu. Úřadem kritizovaná specifikace sloužila pouze jako odkaz na požadovanou podobu velkoformátové betonové dlažby tak, jak to umožňuje zákon.

Osobně věřím, že přes všechny negativní zprávy se náměstí 28. října pomalu stává oblíbeným místem v našem městě. Dílčí nedostatky jsou reklamovány a průběžně řešeny. Více informací o rekonstrukci a reklamačním řízení si můžete přečíst zde.

 Jindřich Vedlich