parlamentnilisty.cz | 14.7.2014 | Rubrika: Obce voličům | Strana: 0 | Autor: Hradeckralove.org | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Už několik dní slouží občanům zrekonstruovaná východní část centrálního úseku Benešovy třídy v Hradci Králové. Prostor, ve kterém sídlí například pošta, už není po více jak roku staveništěm. Přestože stavební práce na ostatních částech Benešovy třídy jsou stále ještě v plném proudu, město se stavbaři po kolaudaci otevírá veřejnosti alespoň tuto první část, jejíž proměna vyšla městskou kasu na 80 milionů korun. Zhruba třetinu nákladů na celkovou revitalizaci této ulice poskytne Evropská unie.

“Obnova centrální části veřejného prostranství Benešovy třídy byla jednou ze stavebně nejobtížnějších a rovněž z pohledu finančního nejnáročnějších akcí v rámci celé revitalizace. Důvodem byla výstavba nových garáží v podzemí, a horního parteru, kde postupně už začíná vznikat bezbariérový prostor s krytým pylonem. Ten propojí hotovou východní část se západní, na níž stavební práce stále probíhají,“ vysvětluje Jindřich Vedlich, náměstek primátora s gescí pro rozvoj města. Výstavba krytého pylonu spojujícího obě strany Benešovy třídy zakončí stavební práce v centrální části, kterou také doplní odpočinková zóna s vodními prvky. “Co se týká počtu krytých parkovacích míst, tak na právě dokončené východní straně jich je dvaasedmdesát,“ doplňuje výčet Jindřich Vedlich. O podmínkách využití bude s definitivní platností teprve rozhodnuto. Regenerace centrální části přijde v součtu na částku přesahující 190 milionů korun, přičemž třetinu hradí dotace z Integrovaného operačního programu ve výši necelých 60 milionů korun. Stavební práce zatím přišly na zhruba 109 milionů korun, dokončená východní část centrálního úseku na zhruba 80 milionů korun.

“Po celou dobu rekonstrukce se mohou občané informovat ve speciálním centru, kde s projektantem vysvětlujeme podrobnosti projektu a s tím spojená například dopravní omezení či nové možnosti, které hotové dílo všem zdejším občanům poskytne,“ popisuje činnost informačního centra na třídě E. Beneše 1542 Jozef Čižmár, pracovník odboru projektů a dotací královéhradeckého magistrátu a manažer IPRM.

“Aktuálně připravujeme projektovou dokumentaci na další etapy revitalizace veřejného prostranství Benešovy třídy s tím, že předpokládáme pokračování směrem do centra města, tedy ke křižovatce třídy Edvarda Beneše s Masarykovou ulicí,“ uzavírá Jindřich Vedlich. Město v rámci veřejného prostranství, které navazuje na Benešovu třídu, nechalo postavit seniorpark u Harmonie a nového povrchu se už dočkaly i některé cesty za panelovými domy lemujícími tuto rušnou ulici. Vizualizace projektu jsou k dispozici zde: http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/vizualizace

Projekty Regenerace Benešovy třídy v HK – 1. etapa, 1. – 3. část – jsou zařazeny do Integrovaného plánu rozvoje města Hradec Králové “Třída E. Beneše“. Projekty jsou spolufinancovány z IOP, oblast podpory 6.5.2 – Zlepšení prostředí v problémových sídlištích. Na tento účel získalo město z fondu Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu (IOP), celkem 230,1 mil. Kč, z toho 72,3 mil. Kč na regeneraci veřejného prostranství a 157,8 mil. Kč na regeneraci bytových domů.

Cílem tohoto IPRM je zkvalitnit úroveň bydlení v této lokalitě Hradce Králové, proto dostaly výjimečnou možnost získat dotaci i bytové domy.