Mladá fronta DNES | 6.5.2016 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 17 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Je jisté, že nový hradecký fotbalový stadion budou dál osvětlovat populární, avšak neefektivní lízátka. Ta stará možná skončí na šrotišti. Je tu možnost pořízení jejich kopií.

Jsou nemoderním přežitkem, neefektivní, jejich provoz je příliš drahý a podle někoho jsou i v nepříliš dobrém stavu. Přestože kladem osvětlovacích stožárů na hradeckém fotbalovém stadionu je možná jen estetická funkce jako jedné z dominant města, jediné plus vyváží všechny minusy. Populární lízátka proto na stadionu, který možná už od příštího roku čeká zcela zásadní rekonstrukce, zůstanou. A to za všech okolností.

Jedním z řešení je dokonce výroba nových lízátek, která by nahradila 40leté stožáry. Pravděpodobné jsou nyní tři varianty.

1. Současná lízátka po nezbytné modernizaci zůstanou na svém místě.

2. Osvětlení se demontuje, opraví a vztyčí na novém místě.

3. Stožáry se prodají do šrotu a město místo nich pořídí repliky.

„Na novém stadionu budou čtyřbodové zdroje světla ve tvaru lízátek,“ řekl bez bližších podrobností náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Přestože je ve hře i pořízení kopie osvětlení, zároveň došlo k podstatné změně v přípravě výstavby nové arény, která nahrává spíš možnosti zachovat stávající lízátka, a dokonce i bez jejich stěhování. „Po dohodě s projektanty se hřiště nebude posouvat o 14 metrů k východní tribuně, ale zůstane v současné poloze,“ vysvětlil Vedlich, podle kterého by do vzniku nové západní tribuny sloužila jako hlavní ta východní, kde později najdou zázemí mládežnické týmy a investice do staré tribuny by tedy nebyly vynaložené zbytečně. Kdyby mělo město postupovat bez patosu a jako šetrný hospodář, 55metrová lízátka by prodalo do sběru a na stadion by pořídilo moderní osvětlení.

„Všechny dnes budované stadiony na světě jsou již osvětlovány nikoli ze stožárů, ale ze střech tribun, což vede k lepšímu rozložení svítivosti na ploše hřiště. Toto řešení znamená též úsporu v počtu svítidel a tím také úsporu provozních nákladů,“ popsal architekt Tomáš Vymetálek ve své studii proveditelnosti. Osvětlení ze střech západní a východní tribuny by bylo velmi účinné a zároveň i levné, avšak město i Vymetálek je odmítají. „Jsou totiž i hlediska architektonická.

Za krásu holt budeme muset zaplatit něco navíc,“ upozornil architekt, podle kterého ale bude nutné i osvětlení na střechách, aby se splnily požadavky pro televizní přenosy.

I když myšlenka na pořízení kopií lízátek zatím zní jen nesměle, nelze ji považovat za aprílový žert. Přestože s tímto názorem narazilo, město již dříve poukázalo na nevyhovující stav letitých stožárů. „Je to naopak. Dělali jsme si průzkum a jsou ve výborném stavu, proto je podle mě zbytečné uvažovat o replikách. Konstrukce byla vyráběna velmi kvalitně a se speciální povrchovou úpravou,“ zdůraznil Vymetálek, podle kterého jsou v horším stavu pouze lávky a ukotvení stožárů.

Likvidace charakteristických stožárů – byť s příslibem vztyčení jejich kopií – zřejmě moc příznivců neosloví. „Tribuny a dvě plechové sochy ať klidně zmizí, ale lízátka považuji za jednu z dominant města. Byla by hrozná škoda, kdyby skončila ve šrotu,“ řekl například Petr Černý. „Pořídit si nějaké repliky považuji za hodně nešťastný nápad. Naopak jako zcela logické mi přijde, aby hřiště zůstalo ve stejné poloze, lízátka by se jen zkontrolovala, natřela, opravilo se jejich ukotvení a dál by sloužila s minimálními náklady,“ řekl Aleš Dohnal. Ten se už před dvěma lety angažoval proti realizaci projektu Park Malšovice, tedy stadionu jako součásti komerčního objektu. Přestože i do začátku demolice stávajícího Všesportovního stadionu ještě zbývá poměrně dlouhá doba, město už se musí chystat na jinou stavebně-fotbalovou akci. Protože Hradec vede druholigovou tabulku a s postupem mezi elitu to vypadá stále nadějněji, klub by se měl pustit do vestavby východní tribuny, respektive budování oddělených prostor pro VIP, média a policii. „Hradec Králové má dokumentaci na úpravu východní tribuny, která bude splňovat požadavky FAČR (fotbalová asociace) pro nejvyšší soutěž. V těchto dnech doběhne lhůta pro stavební povolení. Po realizaci úprav a v případě postupu nebudeme muset žádat o výjimku, protože budeme kritéria FAČR splňovat. Stavební práce na východní tribuně lze hraničně stihnout, bude to však s největší pravděpodobností znamenat, že několik úvodních utkání sehrajeme na nejbližším vyhovujícím stadionu, splňujícím požadavky nejvyšší soutěže,“ dodal Vedlich.