Hradecký deník | 9.5.2016 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MICHAELA ZUMROVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Kličkování mezi výmoly a prach z udusaného štěrku bude brzy minulostí ve Štolbově a Slunečné ulici na Moravském Předměstí v Hradci Králové.

Kromě opravy rozbitých silnic by se měli tamní obyvatelé brzy dočkat také nových stožárů veřejného osvětlení a chodníků. Ty totiž někde buď úplně chybí, nebo se po nich chodit nedá. „Obě ulice jsou celkově v nevyhovujícím technickém stavu,“ přiznává mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková s tím, že město již má v ruce pravomocné stavební povolení a práce by tak měly začít v létě a skončit na podzim. „Samozřejmostí bude bezbariérové provedení,“ dodává.

Lidnaté sídliště

Dvojice ulic Štolbova a Slunečná se nachází na kraji hustě obydleného sídliště, a tak se tam denně pohybuje mnoho lidí. „Ta silnice tam není dvakrát reprezentativní, samá díra, člověk musí dávat pozor. Bude jedině dobře, když to opraví,“ říká pan Karel, který žije jen kousek vedle v Durychově ulici.

Podobný názor má i mladá maminka Kristýna Šedová, která ulicemi často prochází s kočárkem. „Chodím tudy na nákup, protože je to pro mě příjemnější cesta. O to je ale zase rozbitější, takže pokud se to tu zvelebí, budu jedině ráda,“ říká.

Cena? Deset milionů

Radnice odhaduje, že rekonstrukční práce na obou ulicích vyjdou městskou kasu na 10 milionů korun. „Počítáme s tím, že by v rámci těchto prací byly provedeny i základní sadové úpravy,“ doplnil Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města.

Zároveň dodal, že Štolbova ulice je v plánech navržena jako obousměrná a bude ohraničena betonovými obrubami.

Kromě toho by také podle plánu měl podél silnice vyrůst na obou stranách takzvaný zelený pás, který bude přerušen vjezdy k soukromým pozemkům nebo parkovacími zálivy ze zámkové dlažby.

Jednostranný chodník

„V ulici Slunečná, jejíž šířka bude shodná s ulicí Štolbovou, tedy pět a půl metru, budou také parkovací zálivy a jednostranný chodník ze zámkové dlažby,“ vysvětlila podrobnosti plánované rekonstrukce za magistrát tisková mluvčí Magdaléna Vlčková.

Radnice slibuje, že stavbaři se na opravy vrhnou s největší pravděpodobností na začátku školních prázdnin, tedy za pár týdnů. Hotovo by pak mělo být na podzim. „Provoz vozidel, jakožto i pohyb chodců bude do té doby na místě řízen dočasným dopravním značením,“ doplnila Magdaléna Vlčková.