Hradecký deník | 11.5.2016 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Pokud hradečtí fotbalisté postoupí do první ligy, výjimku kvůli stadionu potřebovat nebudou.

Před padesáti lety se mnohé oči upíraly k hradeckému Všesportovnímu stadionu, kde 11. května končila 3. etapa slavného závodu Míru. Nyní všichni s napětím očekávají, jak dopadne dlouho připravovaná rekonstrukce již nevyhovujícího fotbalového stánku.

Hradečtí fotbalisté totiž mají nakročeno opět do nejvyšší soutěže a pokud by se nezačalo s opravami, mohla by jim situace zkomplikovat postup. To by se ale stát nemělo. „Město Hradec Králové má dokumentaci na úpravu východní tribuny, která bude splňovat požadavky Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro nejvyšší soutěž. V těchto dnech doběhne lhůta pro stavební povolení. Po realizaci úprav, v případě postupu A mužstva, nebudeme muset žádat o výjimku, protože budeme kritéria FAČR splňovat,“ potvrdil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

I když z hradeckého magistrátu zní optimistická slova, v případě, že vše půjde hladce, tak prvních několik zápasů si hradečtí fotbalisté zahrají na cizích hřištích. „Stavební práce na východní tribuně lze hraničně stihnout, bude to však s největší pravděpodobností znamenat, že několik úvodních utkání sehrajeme na nejbližším vyhovujícím stadionu, splňujícím požadavky nejvyšší soutěže. Při stavebních pracích na úpravě východní tribuny je město limitováno především Zákonem o zadávání veřejných zakázek, lhůty jsou dané, město je nemůže ovlivnit,“ potvrdil náměstek primátora Jindřich Vedlich. Úprava tribuny by měla stát kolem třinácti milionů korun. Po dokončení nového stadionu bude sloužit jako zázemí pro tréninkové umělé hřiště a mládežnické týmy.

LÍZÁTKA ZŮSTANOU

Náklady na rekonstrukci stadionu město odhaduje na 400 milionů korun, stavět by se mělo po etapách a ve finále se na stadion vejde 10 tisíc diváků.

Lízátka, která svůj osud neměla jistý, nakonec v Hradci Králové zůstanou. Pravděpodobně je ale nahradí nové a modernější stožáry podobného tvaru.

Pravomocné územní rozhodnutí by stadion podle Vedlichova odhadu mohl získat letos na podzim, stavební formu by pak radnice vybírala v polovině příštího roku. Nový stadion by tak mohl začít růst v druhé polovině 2017. Do dvou let pak budou mít stavbaři hotovo. Domácí Votroci své zápasy budou moci hrát pod lízátky i během rekonstrukce.