Na začátku minulého týdne proběhla řadou hradeckých médií zpráva o připravované výstavbě okružní křižovatky Koruna. V článcích byla akcentována především cena stavby, nikoliv však informace o významu a rozsahu této investiční akce.Význam křižovatky

Křižovatka Koruna je navržena architektem Patrikem Kotasem, který pro Hradec Králové realizoval například terminál hromadné dopravy, přednádraží či zastřežení zastřešení nadjezdu ulice Okružní na Gočárově okruhu.

Nová kruhová křižovatka má v první řadě dopravní funkci. Zklidňuje dopravu a zvyšuje bezpečnost v prostoru, kde se každý den pohybuje mnoho cyklistů a chodců. Zároveň však bude novou dominantou při vjezdu do centrální části města a stane se symbolickým zakončením Gočárovy třídy. Naplní se tak vize města z roku 2006, jejímž cílem bylo vytvořit jednotný architektonický prostor mezi terminálem hromadné dopravy, Riegrovým náměstím a Korunou.

Jsem zastupitelem a náměstkem primátora od roku 2010. Závazek města na vybudování křižovatky vychází ze smlouvy s developerem HB Reavis, která byla uzavřena za minulého vedení města, již v roce 2008. Revize těchto smluv byla možná v roce 2011, kde já osobně jsem hlasoval pro nepokračování ve spolupráci s developerem. Těsná většina zastupitelů však hlasovala opačně a mou povinností, jakožto náměstka pro rozvoj města, je v takovém případě plnit úkoly odsouhlasené zastupitelstvem. Územní rozhodnutí pro křižovatku Koruna nabylo právní moci v roce 2007, stavební povolení bylo získáno v roce 2010.

Rozsah stavebních prací

Cílem investiční akce však není pouhé vybudování kruhové křižovatky. Zhotovitelská firma má od převzetí staveniště necelý rok na kompletní rekonstrukci prostoru od kuklenského podjezdu až ke křižovatce u Čedoku, včetně rekonstrukce ulice Všehrdovy a částí Puškinovy a Habrmanovy. Součástí řešeného území jsou nejen komunikace, výstavba cyklostezek, přechodů a parkovacích míst, ale také sadové úpravy a opravy stezek pro pěší v širším okolí křižovatky. Podmínkou města je zachování alespoň částečné průjezdnosti křižovatkou po celou dobu rekonstrukce.

Cena křižovatky

Někteří lidé poukazují na vyšší cenu realizace oproti projektu. Cena navržená v projektu činila od samého začátku 100 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že v posledních letech bylo běžnou praxí, že se vysoutěžená cena pohybovala v rozmezí 70-80 % navrhované ceny, do rozpočtu města byla investiční akce zařazena s předběžnou alokací 85 mil. Kč.

Z výsledků veřejné soutěže vzešla nejnižší cena za zhotovení ve výši 127 mil. Kč. Tento fakt není rozhodně ničím příjemným, avšak není možné ho ovlivnit v rámci kompetencí města. To nemůže ovlivnit ani situaci na trhu, ani zákon o veřejných zakázkách. Oproti plánu tak bude křižovatka přibližně o čtvrtinu nákladnější (rozdíl mezi 127 a 100 mil.).

S podobným efektem narovnávání cen u stavebních zakázek se dle oficiálních informací vypořádává také ŘSD, Královéhradecký kraj a další instituce vypisující stavební zakázky v režimu veřejné soutěže.

Vyšší cena rekonstrukce oproti plánu však neznamená, že město bude zanedbávat menší, ale pro občany důležité investice. Do oprav chodníků a ulic, budování cyklostezek a výměny mobiliářů budou i nadále investovány nemalé prostředky z městského rozpočtu.

Jednání s developery

Další výtkou směrem k městu je jeho slabší pozice při vyjednávání s developery. Zde bych rád podotkl, že toto je způsobeno principem veřejné správy. Soukromé firmy mohou měnit své strategie a sliby s ohledem na jejich aktuální výhodnost. Město je oproti tomu vázáno dlouhodobými plány rozvoje a nadřazenými strategickými dokumenty, jejichž změny musí být vyjednávány na mnoha úrovních a následně schválené radou či zastupitelstvem.