Hradecký deník | 9.4.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: VERONIKA SKŘIVANOVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové, Pardubice – Cyklostezka s malebným pojmenováním mechu a perníku, která by v budoucnu měla spojit Hradec a Pardubice, si na svůj vrub může připsat rovnou dva velké plusové body. O cyklostezce se jedná více než deset let a přiblížení stavby bylo už několikrát na spadnutí. Kvůli problémům s výkupy pozemků ale cyklisté můžou cestu mezi krajskými městy stále riskovat leda po silnici.

Zlevní o 40 procent

Konečně to ale vypadá, že se karta obrací a na plánovanou asfaltovou spojnici se usmálo štěstí. Nejen, že první úsek stezky mezi Hradcem a Vysokou nad Labem získal v březnu pravomocné územní rozhodnutí, teď je navíc jasné, že bude celá stavba výrazně levnější. A to zhruba o 40 procent z odhadované ceny 130 milionů korun.

„Od 1. dubna platí novela zákona, díky které nebudeme muset platit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu,“ upřesňuje náměstek primátora Jindřich Vedlich. O „milost“ pro cyklostezky se podle něho výrazně zasadili poslanci a senátoři z královéhradeckého a pardubického kraje.

Výrazný posun

Jen pro příklad, o jak výraznou změnu se jedná: Šestikilometrový úsek stezky mezi Hradcem a Vysokou by měl podle odhadů stát 52 milionů korun. Jen za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu by se platilo 22 milionů korun. To už ale nyní díky zrušení legislativní povinnosti nehrozí. „Vynětí musíme tak jako tak evidovat a bude součástí projektové dokumentace, ale výrazně nám to zlevní celou stezku,“ dodává náměstek.

První část stezky je vyřešena, jinde problémy nezmizely

Územní rozhodnutí pro úsek z Hradce do Vysoké, které cyklostezka získala, je jen začátkem samotné stavby. Naváže na něj zpracování dokumentace pro stavební povolení, následně získání samotného stavební povolení a v závěrečné fázi příprav i výběr zhotovitele stavby. „Pokud vše půjde hladce a nedojde k nečekanému zdržení, mohli by stavbaři začít se stavbou na přelomu tohoto a příštího roku,“ pevně doufá výkonný ředitel Svazku obcí Hradubická Jiří Horák, který projekt stezky zastřešuje.

Zatímco stavba první části cesty, která bude mít v celé délce šířku tři metry, je na spadnutí, s dalšími úseky to tak růžové není. S problémy se slibovaná trasa pro cyklisty, pěší a v zimě třeba i pro běžkaře, stále potýká u Němčic nad Labem. Mohla by vést přes němčický most, jenže k tomu je nutné povolení památkářů na jeho rozšíření. Jde totiž o kulturní památku. O povolení se však už několik měsíců bezvýsledně jedná.

Stezka narazila kvůli výkupům pozemků i u obce Dříteč. Původní plány tu počítaly s využitím pozemků Povodí Labe, ukázalo se však, že náklady na údržbu a zpevnění břehů by byly příliš vysoké. Hledá se tak náhradní řešení. „Výborně spolupracujeme s pardubickou náměstkyní primátora Helenou Dvořáčkovou, která má stezku ve své kompetenci, stejně tak s oběma kraji. Věříme, že se nám vše podaří vyřešit co nejdříve,“ uzavírá náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Hotovo? Snad do pěti let Cyklostezka mechu a perníku je součástí mezinárodní stezky podél Labe, které vede od jejího pramene až do Hamburku. Trasa povede od hradecké „fakultky“ přes Vysokou nad Labem, Dříteč, Němčice nad Labem a naváže na už vybudovaný úsek z Rábů do Pardubic. Celá trasa měří 18 kilometrů, přičemž čtyři kilometry z ní jsou již hotové úseky stezek pro cyklisty na této trase. Stavba je rozdělena na čtyři úseky, které vzniknou nezávisle na sobě. První z nich – z Hradce do Vysoké – by se měl začít budovat na začátku příštího roku. Druhá na řadu přijde zřejmě pětikilometrová trasa Dříteč – Ráby. Podle plánu by se mohla začít stavět od roku 2017. Celá stezka by mohla být hotova do pěti let.