Mladá fronta DNES | 2.8.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | Autor: Michaela Rambousková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Příprava stavby cyklostezky Mechu a perníku pokračuje. Svazek obcí, který ji zaštiťuje, čeká na novelu zákona, která by stavbu mohla o desítky milionů zlevnit.

HRADEC KRÁLOVÉ  Už na jaře roku 2016 by konečně měly mezi Hradec Králové a Pardubice vyjet první bagry a začít budovat dlouho připravovanou cyklostezku Mechu a perníku.

Členové jednoho z výborů svazku obcí, pod jehož taktovkou stezka vzniká, teď napjatě sledují mezirezortní připomínkové řízení k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Novela by mohla stavbu zlevnit o desítky milionů korun.

Jen na téměř sedmikilometrovém úseku mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem by sdružení muselo za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu zaplatit zhruba 17 milionů korun navíc.

„Je to naprosto nelogické. Takový poplatek chápu třeba za stavbu obchodního centra, tam ať za to zaplatí. Cyklostezka je ale bohulibá věc. Částka, kterou bychom měli za vynětí z fondu zaplatit, by byla ve výsledku téměř stejná jako za pořízení cyklostezky,“ podivuje se náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich, který je členem výboru.

Úsek Hradec Králové – Vysoká nad Labem by podle prvních odhadů mohl stavebně vyjít zhruba na 52 milionů korun. „Na vynětí ze zemědělského půdního fondu by měla jít asi třetina této částky,“ upozorňuje náměstek, který se v následujících týdnech chce sejít s poslanci z Královéhradeckého kraje a jednat s nimi o možnosti urychlení přijetí novely. „Je to podobná situace jako u novely o výjimkách u dálnic,“ tvrdí Vedlich. Pokud by poslanci novelu schválili, výstavba stezky by zlevnila o desítky milionů.

„Současný návrh oproti předchozí variantě ruší výjimky z platby odvodů pro dopravní stavby a stavby umisťované na průmyslových zónách, které čekaly na schválení Evropskou komisí. Nově oprošťuje od platby odvodů například výstavbu cyklostezek,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva živnostního prostředí Petra Roubíčková.

Most přes slepé rameno

Radnice nyní připravuje dokumentaci k územnímu rozhodnutí a podařilo se jí vyjednat zapůjčení mostku přes slepé rameno Labe, které patří opatovické elektrárně.

„Stavební práce mostek obnoví a tak umožní lidem, aby se mohli dostat suchou nohou na druhou stranu. Elektrárna nám ho na oplátku poskytne pro využití na cyklostezce,“ říká mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková.

V červenci organizátoři už dokončili studii trasy mezi Hradcem Králové a Dřítečí. „Máme hotovou studii proveditelnosti napojení u Vysoké nad Labem přes Opatovice s pokračováním do Dříteče,“ popisuje náměstek.

Stezka Mechu a perníku má spojit Hradec Králové s Pardubicemi a být součástí mezinárodní labské trasy, která vede podél toku Labe až k jeho ústí do moře v německém Cuxhavenu.

Trasa mezi krajskými městy se napojí na stávající cyklostezky v Hradci Králové u fakultní nemocnice a z pardubické strany pak v Rábech pod Kunětickou horou. Stavaři ve 4 etapách nově postaví téměř 19 kilometrů.