Sportovní areál Bavlna byl postaven před více než dvěma roky, na místě starého fotbalového hřiště se škvárovým oválem. „V rámci integrovaného plánu rozvoje města došlo k vybudování moderního sportovního areálu, který nabízí tribunu pro tři stovky diváků, moderní travnaté fotbalové hřiště s parametry FIFA, menší umělé hřiště pro zimní provoz a další zázemí. V areálu jsou také sportoviště na basketbal, volejbal, házenou, atletiku a dětské hřiště,“ doplňuje Jindřich Vedlich, náměstek zodpovědný za realizaci rozvojových projektů města.

Díky různorodým možnostem sportovního vyžití je areál od svého uvedení do provozu ve velké míře navštěvován veřejností a slouží také některým hradeckým školám. „S odstupem času však za největší přínos můžeme označit spojení mládežnického sportu s potřebou kvalitního vzdělání. Unikátní fotbalová akademie FC Hradec Králové, která na Bavlně sídlí, nabízí mladým talentovaným sportovcům vhodné prostředí pro jejich další rozvoj, včetně možnosti ubytování na zdejším internátu. O sportovní výkony žáků se starají profesionální trenéři, se školními povinnostmi a volným časem pomáhají zase vychovatelky s pedagogickým vzděláním,“ říká Richard Jukl, ředitel klubu. Sami účastníci fotbalové akademie si pak pochvalují zejména možnost rozvíjet se a zdokonalovat po sportovní stránce.

Model fotbalové akademie se osvědčil a za dobu jejího fungování se podařilo dosáhnout řady úspěchů. Mezi ty největší patří nominace žáků akademie do národní reprezentace ČR, v různých věkových kategoriích.

Ve sportovním areálu Bavlna nachází své útočiště také všechny dorostenecké týmy FC Hradec Králové. „Na 150 dětí a mladých lidí zde denně rozvíjí své fotbalové dovednosti a užívá si pohybu na čerstvém vzduchu,“ dodává Vedlich. Nové tréninkové prostory se podepsaly i na zlepšení výsledků, kdy v současnosti všechny mládežnické týmy FC Hradec Králové hrají v nejvyšších soutěžích. Cílem hradeckého klubu je, aby tito sportovci zůstali i nadále v našem městě a pokračovali ve svých kariérách, časem třeba i v základní sestavě ligového A mužstva.

Na přiloženém videu a v galerii si můžete prohlédnout, jak sportovní areál a fotbalová akademie slouží našim mladým sportovcům v každodenním provozu.