Prvních několik desítek fanoušků se přidalo k profilu na sociálních sítích cyklostezky Hradubická labská propojující Hradec Králové s Pardubicemi. Právě zde budou moci postupně sledovat krok po kroku postup příprav a následně i zpravodajství ze stavebních prací na cyklostezce. Pokud vše dobře půjde, stavba by se mohla rozběhnout zjara roku 2016.

Přestože vyřešení vlastnictví pozemků, jimiž by měla v budoucnu cyklostezka procházet, mírně zbrzdilo proces administrativních příprav, je vše v těchto chvílích na dobré cestě. „Máme hotovu studii proveditelnosti trasy cyklostezky, respektive jejího napojení u Vysoké nad Labem, přes Opatovice s pokračováním do Dřítče. Práce se posunuly do pokročilejší fáze příprav na dokumentaci k územnímu rozhodnutí,“ vysvětluje posun projektu vpřed Jindřich Vedlich, náměstek primátora a současně člen výkonného výboru svazku obcí, pod nímž se cyklostezka rodí. Právě s okolními obcemi intenzivně spolupracuje královéhradecká radnice na tom, aby cyklostezku a spojnici krajských měst mohla veřejnost používat co nejdříve. Součástí dohod všech dotčených subjektů při přípravě projektu je například i využití staršího mostku přes slepé rameno Labe, který je ve vlastnictví EOP. Stavební práce mostek obnoví a tím umožní suchou nohou se dostat všem na druhou stranu. A elektrárna zase mostek recipročně poskytne svazku obcí pro využití za účelem cyklostezky.

K pohodlnějšímu pozorování vývoje výstavby cyklostezky bude nad rámec dostupných informačních zdrojů sloužit od této chvíle i profil na sociální síti, kde je k dispozici i dostatek obrazového materiálu pro lepší představivost. Prvních několik desítek fanoušků si profil za krátký čas existence už získal. „Pojďte všichni společně fandit této cyklostezce,“ vyzývají jedním dechem jeho tvůrci.

Spolek obcí Hradubická labská si však musí v rámci příprav poradit i s méně příjemnými věcmi. „Úsek Hradec Králové – Vysoká nad Labem by mohl podle prvních odhadů stavebně vyjít na zhruba 52 milionů korun, přičemž cca třetina ceny půjde na vynětí ze zemědělského půdního fondu. Je to nutnost, bez níž by se projekt dál nepohnul,“ postesknul si nad dodržením této veřejnosti ne příliš povědomé legislativní povinnosti Jindřich Vedlich. Ministerstvo životního prostředí na svých webových stránkách informuje o tom, že se v mezirezortním připomínkovém řízení znovu objevuje novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která by stavbě cyklostezky z tohoto pohledu výrazně ulevila.

Úsek bude součástí cyklostezky, která je zároveň i cyklistickou stezkou mezinárodní. Užívání cyklostezky bude víceúčelové jako cyklistická stezka, pěší stezka, stezka pro in-line bruslaře a v zimě při přízni počasí také pro běžkaře. Pokud vše dobře půjde a nevyskytne se žádný problém, mohla by se cyklostezka začít stavět zjara roku 2016.