Mladá fronta DNES | 6.12.2017 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 14 | Autor: (ČTK) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Rekonstrukci Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové za téměř 160 milionů korun by už nic nemělo stát v cestě. Stavební společnost Stako, která nebyla v tendru úspěšná, se rozhodla odvolání k antimonopolnímu úřadu nepodat, a město tedy bude moci s vítěznou firmou Prima podepsat smlouvu o dílo. Stavba patří k hlavním investičním projektům města, proti původnímu plánu nabrala zhruba rok a půl zpoždění.

„Smlouva o dílo s firmou Prima by mohla být podepsána do Vánoc, následně dojde k předání staveniště,“ řekl primátorův náměstek pro investice Jindřich Vedlich (TOP 09). Akci Střezina označil za prioritní stavbu města. Připomněl, že umělecká škola na svou moderní budovu čeká čtvrt století.

Stako, které se o zakázku ucházelo ve sdružení s firmou Geosan Group, tendr na stavbu letos v květnu původně vyhrálo, a to s cenou 157,7 milionu korun bez DPH. Nejnižší cenu 154,5 milionu korun nabídla hradecká stavební firma Prima, ale byla ze soutěže vyřazena. Prima však následně uspěla s námitkou proti vyřazení a na konci října se po novém vyhodnocení soutěže stala vítězem.

Proti vítězství Primy podalo Stako námitku, té ale radnice nevyhověla. Stako se mohlo odvolat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), což by stavbu zdrželo o měsíce. „Po dohodě s partnerem jsme se rozhodli odvolání nepodávat. Přesto se domníváme, že město nepostupovalo správně,“ řekl jednatel Staka Petr Kulda.

Stako v námitce poukazovalo na to, že při novém hodnocení nebyly vzaty v potaz skutečnosti, které se zjistily při prvním posuzování a které vedly k vyloučení Primy. Prima byla původně vyřazena kvůli údajně mimořádně nízké nabídkové ceně u jedné z položek a údajně nepravdivému uvedení informací k tomu.