hradecky.denik.cz | 19.7.2017 | Rubrika: Moje Hradecko | Strana: 0 | Autor: Petr Vaňous | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Východní Čechy /ROZHOVOR/ – Systémová podjatost – mantra všech odpůrců různých staveb. Své o tom ví i starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. Ten i Asociace krajů, které mohou být takto také napadeny při řešení problematiky územního plánování, již dlouhodobě proti tomuto způsobu bojují a v těchto dnech chystají podměty pro Ministerstvo pro místní rozvoj.

Pane starosto. V čem vidíte u systémové podjatosti největší problém?

Systémová podjatost je jeden veliký úlet. Je to bohužel způsobeno iracionálním uvažováním některých soudců, kteří úplně opomíjejí to, že v České republice máme v ústavě zakotven takzvaný „smíšený model státní správy a samosprávy“.

Co to znamená?

Na územní jednotky, kterými jsou obce a města, jsou převedeny různé správy státu, takzvané přenesené působnosti. Například stavební či matriční úřady. Tedy úřady převedené ze státu na obec. Tady bohužel nastala hrozná situace, která se republikou šíří jako mor, kdy někteří takzvaně vyčůraní právníci, kteří zastupují různé odpůrce, aplikují právě systémovou podjatost. Odpůrci, kterým já říkám ekoteroristé, když jim dojdou argumenty, jako trumf vytáhnou právě tuto podjatost. Ta je však absolutně iracionální.

V jakém smyslu?

Žehrají na to, že starosta (primátor či hejtman) je v čele celého úřadu a tím pádem by mohl například ovlivnit vedoucího stavebního úřadu. Máte to i u vás. Primátor Zdeněk Fink řekl, že Velké náměstí je ostuda města a potřebuje opravit. No a hned byl nařčen z podjatosti.

Vy však máte také s tímto zkušenosti.

Ano. Přišel investor, který chtěl v souladu s územním plánem obsadit budoucí průmyslové plochy. My jsme s ním uzavřeli smlouvu o budoucí kupní smlouvě a já jsem se někde vyjádřil, že jsem rád, že přišel a sníží se zdejší nezaměstnanost. V tu ránu mě tito lidé napadli za systémovou podjatost. Chlumci to tedy bylo odebráno a řeší to Hradec Králové. A řeší to už dlouho. Asi tři čtvrtě roku. Je to zkrátka sázka na otrávení investora. Pokud to však budeme takhle vést dál, tak to nemá konce a jenom se někteří lidé chechtají. Je to superdemokratický prvek, který už do demokracie nepatří.

Můžete to rozvést?

Systémová podjatost dává ohromné pravomoci naprosté menšině „vysíračů“ a odpůrců proti záměru většiny. Teď stačí pár jedinců, kteří mohou zastavit miliardové investice. Do budoucna to může nevratným způsobem ovlivnit i evropské dotace.

Jak z toho ven?

Přes Svaz měst a obcí se toto nařízení snažíme neustále torpédovat. I Nejvyšší správní soud říká, že na tomto platném judikátu je něco špatně. Teď se zeptám já vás. Máte doma kuchyňský nůž?

Ano, mám.

Tak byste, podle takového smýšlením mohl být vrah. Podsouvá se nám iracionální myšlení některých soudců, kteří jsou dnes takzvaně neomylní a přitom selský rozum se někam vytrácí.

Pokud se nepletu, tak tento týden máte dodat končící ministryni Karle Šlechtové (ANO) vypracované podklady, které by tuto situaci mohly změnit.

Máte pravdu. Do 20. července máme na ministerstvo soustředit podměty. Já za Svaz měst a obcí, který je oficiálním připomínkovým místem pro legislativní návrhy. Ale sejdou se tam i podměty z krajů či ze svazu tajemníků.

Proč až teď?

Paní ministryně, která tento problém dostala na stůl před rokem, se teď, když je těsně před volbami, snaží s tímto něco udělat. I proto nám poslala čtyři možné varianty.

Jaké to jsou? A jsou pro vás některé akceptovatelné?

Nejdřív si je třeba uvědomit, že dnes máme asi šest stovek stavebních úřadů. Jednou z navržených variant je „zdrcnout“ je jen na úřady s rozšířenou působností. Těch je asi 205. Tím se to ale nevyřeší. Stále tu bude možnost podjatosti.

Druhá varianta je jaká?

Zrušme stavební úřady na obcích a vytvořme „superúřad“ pod MMR, který bude problémy delegovat na zatím neznámý počet obcí. V takovém případě se obáváme, že by mohly být v rámci centralizace výkonu státní správy zrušeny stavební úřady na 183 pověřených obcí, Chlumec nevyjímaje. To by však znamenalo oddálení státní správy od lidí. Další paní ministryní navrhované řešení počítá s tím, že město automaticky převede sporné body na jinou radnici. To také nejde.

Je vůbec nějaké navržené řešení, které by pro vás bylo akceptovatelné?

Je. A podle mě je vůbec to nejlepší. Stačí, aby se do Správního řádu České republiky zahrnula věta, že: „Starosta a zastupitelé nemohou být systémově podjatí.“ Notabene proč by to tam nemohlo být, když už dnes jsou ze systémové podjatosti vyňati ministři. A já se ptám proč? Jakýkoliv člověk, který se po volbách stane ministrem, může před volbami říct, bude prosazovat dostavbu dálnice D11. A nějaký odpůrce pak řekne, vždyť on je podjatý. Tak je zajímavé, že nejsou ministři podjatí, když říkají prakticky to, co my o obcích. Proto chceme, aby se sešli šikovní právníci a tuto větu do Správního řádu nastylizovali. To je nejlepší řešení.

Vidíte v tomto světlo na konci tunelu?

Současná vláda už s tím nic asi neudělá. Pak přijde nový ministra a to kolečko se rozjede znovu. Takže tato snaha je na dalších několik let. Sečteno a podtrženo, Češi si neumí sami vládnout. Místo toho, aby se legislativa zjednodušovala, tak se hledá „Co kdyby“.

Ale pokud by prošel váš návrh, tak je to jedna věta.

Já si to taky myslím, ale když se bavím s právníky, tak oni říkají, že to není tak jednoduché. Ale já si myslím, že když se chce, tak je jednoduché vše.