Mladá fronta DNES | 14.5.2016 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 15 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Přestože stavba jižní spojky vypadala pro Hradec beznadějně, stát změnil názor a zkratku z Kuklen k hradubické výpadovce schválil. Je to poděkování městu za pomoc při výkupu pozemků pro dálnici?

Ještě v roce 2013 to vypadalo, že stavba jižní spojky pro Hradec Králové zůstane jen nesplnitelným snem. Ministerstvo dopravy považovalo zkratku od křižovatky Bláhovka k výpadovce na Pardubice za zbytečnou, rezolutně ji odmítlo financovat a nepomohly ani osobní intervence u tehdejšího šéfa resortu Zbyňka Stanjury. Ale časy i ministři dopravy se mění a projekt jižní spojky opět ožil. Vzkříšení je dokonce tak nadějné, že stavba by mohla začít za sedm let.
„Myslím, že by mohla být připravená k výstavbě v letech 2023 až 2024,“ říká hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK), podle kterého se nyní přepracovává dokumentace k územnímu rozhodnutí: „To by mohlo být vyřešené maximálně do začátku příštího roku. Potom přijdou na řadu dokumentace ke stavebnímu povolení a výkupy pozemků.“

I když bod jižní spojka ještě nebyl zařazen ani do městské rady, stát potvrzuje, že mrtvý projekt se letos na jaře podařilo znovu nastartovat. „Na Centrální komisi ministerstva dopravy byl schválen záměr projektu I/11 – I/37 jižní spojka Hradec Králové,“ upozorňuje mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. „Financování akce se předpokládá z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury,“ doplňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Proč však ŘSD změnilo názor a spojku znovu zařadilo do své knihy investic?

Souhlas je pravděpodobně poděkováním hradecké radnici, která se na sklonku roku 2014 angažovala ve směně posledního pozemku nutného pro dostavbu dálnice D11. Město nabídlo vlastnici půdy o výměře 0,27 hektaru 1,7 milionu korun a pozemek směnilo se státem za půdu, na níž dnes stojí městský autobusový terminál. Díky transakci získal stát o více než 1,5 hektaru větší výměru kvalitní zemědělské půdy, do pokladny kolem čtyř milionů korun a jako bonus otevřenou cestu k dostavbě dálnice.

Současně má však ŘSD další podmínky. Chtělo by, aby město převzalo pod svou správu téměř celou západní část druhého silničního okruhu, další podmínkou prý je vznik ekonomické studie významu jižní spojky. Když se stát ještě tvářil neoblomně, radnice byla ochotná převzít financování výkupu pozemků a uhradit i dokumentace k územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. „Schválení stavby bylo podmíněno podpisem smlouvy o smlouvě budoucí darovací na část Gočárova okruhu. Text smlouvy je v současné době připomínkován městem,“ potvrzuje Ledvinová.

„Podmínky ŘSD jsou podle mě na hraně. Hlavně převzetí části okruhu by pro město bylo velmi nákladnou záležitostí,“ říká hradecký zastupitel Alois Havrda (KSČM), který však coby obyvatel Kuklen vznik jižní spojky podporuje: „Je nezbytná pro odvedení dopravy z centra Kuklen a do lokality Koruna, kde už nyní je to tristní.“

Vyvést kamiony z města

Podobný názor má i radní Jiří Štěpán (ČSSD): „Nutně potřebujeme vyvést kamionovou dopravu z města a spojka nám k tomu pomůže.“

O podmínkách, ke kterým by se město v případě stavby spojky zavázalo, je podle primátora ještě zbytečné mluvit. „Jeden předpoklad se plní, protože celková stavba se zlevňuje. O převzetí západní části okruhu se opravdu mluvilo, ale nevíme, jak to dopadne,“ dodává Fink.

Radnice logicky chce, aby se jižní spojka začala budovat co nejdříve a prosazuje rovněž, aby vznikla naráz a nikoli pouze po etapách. „Kvůli dopravní přetíženosti Kuklen potřebujeme odklonit dopravu z Pražské třídy. Prosazujeme stavbu v celé délce, protože nechceme, aby jižní spojka vedla třeba jen na Kutnohorskou nebo Pardubickou ulici,“ zdůrazňuje náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Očekávaná zkratka by se mohla začít budovat nejdříve za sedm let. Ale protože slavnostní páska dálnice D11 se má u křižovatky Bláhovka střihat už příští rok v srpnu, obyvatelé Kuklen se obávají dalšího zvýšení dopravy. Město odpovědělo zadáním studie, která má odpovědět, jak upravit dopravu v nejkritičtějších místech, tedy před základní školou, na Anenském náměstí nebo na křižovatce Pražské třídy s ulicí Za Škodovkou.

Zdá se rovněž, že v Praze konečně zabralo i lobby Hradce za severní tangentu, obchvat, který má vést od křižovatky u ČKD, přes Plotiště a přes Kladskou ulici směřovat až k Blešnu. „Pro stavbu severní tangenty je v rozpočtu SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) na rok 2016 vyčleněno půl milionu korun na zpracování záměru projektu a zahájení prací na dokumentaci pro územní rozhodnutí,“ upozorňuje mluvčí Neusar. „Na přeložku silnice I/11 Hradec Králové – Blešno – Nepasice již bylo vydáno souhlasné závazné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí,“ dodává Ledvinová.