denik.cz | 17.5.2016 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

V červenci začnou opravy Úprkovy ulice, přímého tahu z Hradce do Malšovy Lhoty. Část bude do září uzavřena.

Díry a výmoly na silnici v Úprkově ulici v hradeckých Malšovicích by měly být už brzy minulostí. K tomu se místní mohou těšit na nové chodníky, stožáry veřejného osvětlení nebo dočasná parkovací místa pro rodiče u základní školy. Generální oprava části silnice III. třídy, která přímo spojuje Malšovice s Malšovou Lhotou začne přibližně 4. července.

S tím ale odstartuje i téměř čtvrt rok dopravních omezení, které potrápí hlavně řidiče. V úseku od nadjezdu k restauraci U Čechů nikdo neprojede. „Stavební práce budou probíhat za úplné uzavírky s obousměrnou objízdnou trasou plánovanou kolem Husova pomníku ulicemi Na Drahách a Náhon,“ uvedl Martin Holek z kanceláře hejtmana.

Rekonstrukční práce si rozdělí kraj a město. Kraji totiž patří zubožená silnice, městu zase kritizované chodníky. „O rekonstrukci silnice se postará kraj, kterému patří. My opravíme chodníky, vyměníme stožáry veřejného osvětlení a v blízkosti školy vybudujeme zákroje pro auta rodičů. Ti tam budou moci zastavit, vyložit nebo naložit dítě a pokračovat dál v jízdě,“ potvrdil náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich s tím, že původně uvažovaná cyklostezka nakonec nedopadne: „Její výstavbu neumožňují tamní šířkové dispozice,“ dodal.

Až do konce září, kdy by podle krajské Správy a údržby silnic měly opravy v Úprkově ulici skončit, se lidem v Malšovicích tak trochu obrátí život naruby. Například nedávno zjednosměrněná ulice Dubová, do které se dá aktuálně vjet pouze z Úprkovy ulice, se bude muset na čas opět zbousměrnit a stane se z ní slepá komunikace. „Jsem ráda, že ta změna vychází na prázdniny, kdy rodiče nevozí své děti do školy. K vykládání a nakládání svých ratolestí využívají totiž naši ulici a je tu opravdu provoz. Ten měsíc v září to pak už snad nějak vydržíme,“ říká paní Stanislava, která v Dubové ulici žije.

Stavbaři nevynechají ani Třebechovice a Černilov

Nejen silnice v krajské metropoli se přes léto dočkají oprav, krajští silničáři se chystají pustit také do jednotlivých úseků například v Třebechovicích pod Orebem, Černilově nebo Novém Bydžově. Celkem krajská Správa a údržba silnic letos na Hradecku plánuje stavební práce ještě na 12 místech.

Křižovatka v Bydžově

Koncem května by se měli stavbaři pustit do oprav okružní křižovatky silnic II. třídy na Masarykově náměstí v Novém Bydžově. Práce by tam měly skončit 4. září. Další plánovanou investiční akcí je oprava úseku silnice II. třídy mezi Černilovem a Slatinou, která by měla začít 13. června a skončit 23. října. Opravovat by se od 8. srpna měla také silnice II. třídy mezi Černilovem a Libřicemi.

Pod Orebem do října

Začátkem letních prázdnin, konkrétně 4. července pak začnou stavební práce v Třebechovicích pod Orebem, a to v Tyršově ulici. Tu by měli stavbaři opustit nejpozději 30. října. V září se stavbaři vrhnou i na křižovatku silnic II. a III. třídy v obci Prasek, opravy potrvají 10 měsíců.

Rozkopané Česko. Kde hrozí zácpy a zpoždění

Jindy poklidná cesta po dálnici D5 se v posledních týdnech mění ?v noční můru. Na hlavním tahu z ČR do Německa je hned několik uzavírek a v podstatě jakákoliv porucha či srážka zastaví provoz na dlouhé desítky minut. Zatímco oprava mezi 12. a 20. kilometrem skončí začátkem července, na úseku mezi 40. a 50. kilometrem bude omezení až do října. „Dálnice D5 a řidiči po ní jedoucí jsou letos těžce zkoušeni,“ přiznává mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Jestliže loni silničáři spustili 21 větších staveb a oprav na dálnicích a „jedničkách“ v ČR, letos se počet zahájených akcí možná až zdvojnásobí. Řidiči se tak musí obrnit velkou dávkou trpělivosti. Kopat se bude téměř na všech hlavních tazích.

Jako prevenci možných karambolů hodlá i letos ŘSD nasadit do rekonstruovaných úseků měření radary. Týká se to zatím pouze D1. Úsekově se tam kontroluje maximální osmdesátka mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Vedle toho běží veřejná soutěž na nákup dalších pěti úsekových radarů, které by se (až na konci léta) mohly objevit na dalších místech D1. „Vždy ale půjde o opravované úseky, s trvalým měřením nepočítáme. Nechceme budovat Velkého bratra na D1, jde nám jen o prevenci,“ zdůrazňuje Rýdl. Zároveň ale připouští, že úsekové měření by se mohlo výhledově objevit i na dalších opravovaných úsecích dálnic v ČR, nejenom na D1.

Metla se chystá i na stavební firmy. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce zvýšit pokuty za zpoždění oprav. Reagoval tak na nedávné (hodinové) posunutí zprovoznění D1 u Velké Bíteše. Stavební firmy dostaly sankci deset tisíc korun, což je podle Ťoka málo.

Podle Rýdla ale nejde jen o dodržování termínů. ŘSD letos posílilo stavební dozor. „Na hlavních úsecích provádí naši zaměstnanci kontroly denně. Máme ve smlouvách hned několik typů pokut, ale základ je ohlídat realizaci. Řidiče pokuty nezajímají, nejezdí po pokutách, ale po dálnicích,“ uzavírá Rýdl.