Reakce na článek MF Dnes „Hledá se nový vlastník hradeckého fotbalového klubu“ z 2. 12. 2015 (v tištěné podobě)

FC Hradec Králové uvádí na pravou míru informace uvedené v článku MF Dnes ze dne 2. 12. 2015, který vyšel pod názvem „Hledá se nový vlastník hradeckého fotbalového klubu, banka nemá zájem“.

Město Hradec Králové v současné době jedná s několika subjekty, u kterých by přicházelo v úvahu částečné či plné sponzorování FC Hradec Králové, případně jejich majetkový vstup do klubu. Tato jednání jsou vedena na úrovni vedení společností s vedením města a je nyní předčasné a netaktické hovořit o konkrétních nabídkách. Je možné říci, že tato jednání probíhají také s bankou ČSOB, kde došlo k velice důležitému kroku, a to uvedení platební karty Votrok.

Druhou nepřesnou informací uvedenou v článku je vyjádření úředníků z MŠMT ohledně nemožnosti dotace pro hradecký fotbal. Je logické, že v době, kdy ještě nebyly zahájeny práce na projektové dokumentaci, není možné podávat žádosti o dotace a oslovení úředníci MŠMT tak nemohou vědět, zdali a v jaké podobě dotační řízení proběhne. Ve skutečnosti se jedná o příslib FAČR a nepůjde o podporu pro profesionální fotbal, ale přímo pro město Hradec Králové. O takové dotaci rozhoduje FAČR, která má v gesci rozdělení určitého finančního objemu na investiční záležitosti tohoto typu. Vedení města s vedením FAČR jednalo o poskytnutí dotace, přičemž tato byla přislíbena při zahájení výstavby do roku 2017.

Aktuálně tedy došlo k výběru projektanta, který připraví koncept stadionu a dokumentaci pro všechny etapy územního a stavebního řízení a pro provedení stavby. Realistický odhad počítá se zahájením první etapy rekonstrukce fotbalového stadionu v roce 2017.

PaedDr. Jindřich Vedlich