Hradecký deník | 2.12.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MICHAELA ZUMROVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Příběh dlouho chystané rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Královépíše další kapitolu. Do administrativních příprav se vložil Spolek pro kvalitu života, který investora, tedy radnici, nařkl z podjatosti a podal námitku krajskému úřadu.

„Chceme objektivnější jednání,“ říká předseda spolku Roman Grym. Spolek námitku podjatosti hradeckého odboru hlavního architekta podal podle svých slov proto, že se odbor jako podjatý v řízení projevuje. „Ve svém závislém postavení – vztah zaměstnanci versus zaměstnavatel – ani nepodjatý být nemůže,“ vysvětluje Roman Grym. Vedení radnice přiznává, že určitou formu nesouhlasu z řad spolku očekávalo, přeci jenom jeho členové projekt rekonstrukce kritizovali už dříve. „Nařknutí z podjatosti celého odboru hlavního architekta, stavebního úřadu i samotného pana primátora jsem přesto nečekal a považuji to za zoufalý krok. Podle mého soudu dochází k nadřazování soukromých podnikatelských zájmů nad zájmy města a veřejnosti,“ říká náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich s tím, že celý administrativní proces se kvůli tomu pozdrží do doby, než se k podnětu vyjádří nadřízený orgán – krajský úřad. „Jsem pevně přesvědčen, že náš postup potvrdí,“ věří.

Opravit náměstí chtějí, ale jinak

Spolek se však brání, že má totožný cíl jako město, tedy náměstí opravit. Se současnou představou investora, jak by mělo Velké náměstí do budoucna vypadat, ale zásadně nesouhlasí. Své výtky městu členové spolku sdělili už v létě, kdy sepsali mnohastránkovou petici, ve které rekonstrukční plány radnice v řadě bodů kritizovali. Vadilo jim a stále vadí například chystané snížení počtu parkovacích míst z 290 na 120, zmenšení prostoru pro předzahrádky, zrušení obrubníků nebo vypuštění oprav schodišť a podloubí.

V petici také zvlášť upozorňovali na to, že po takovém způsobu rekonstrukce se podle nich z místa stane mrtvá zóna – podobně jako v případě sousedního Malého náměstí.

Podrobný dokument dostali zastupitelé na stůl koncem září se zhruba šesti sty podpisy. Vedení města petentům záhy odpovědělo, že o drobných nuancích v projektu je ochotno diskutovat, do koncepce budoucího náměstí si však mluvit nenechá. Na mysli mělo především spory ohledně parkování či kompletní bezbariérovosti. Ke shodě mezi oběma stranami tak zatím nedošlo. Snaha opravit v Hradci historické náměstí připomíná nekonečný příběh. První stránky začala radnice psát zhruba před osmi lety. Po nějaké době dokonce získala dotaci, kterou ale nakonec raději vrátila. Bála se totiž, že by včas nezajistila potřebné souhlasy dotčených vlastníků. Když je letos konečně s velkou slávou všechny získala, ohradil se proti plánům právě Spolek pro kvalitu života.