Mladá fronta DNES | 30.9.2015 | Rubrika: Hradecký kraj | Strana: 15 | Autor: (ram) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Nejvýhodnějšího kandidáta, který měl postavit dva parkovací domy pro kola v areálu fakultní nemocnice a hradecké univerzity, měli včera vybrat zastupitelé města. Náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich (TOP 09) však oba body na začátku zasedání stáhl. Výstavba věží přitom měla začít ještě letos.

Zastupitelé měli rozhodnout o výběru nejvýhodnější nabídky a o uzavření smlouvy s dodavatelem. To již dopředu kritizovali aktivisté ze sdružení Kruh pro občanskou společnost a také členové opozice, kterým vadilo, že se do tendru přihlásila jen jedna společnost. „Předpokládaná cena byla určena netransparentně a podmínky zadávací dokumentace mohla splnit jediná firma. Přitom podobné systémy například pro ukládání aut vyrábí u nás více společností. Kola by zvládly bezpochyby taky,“ argumentoval člen spolku Aleš Dohnal. Zakázku proto již prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Radnice přitom již začala s intenzivní přípravou stavby věže, která by měla vyrůst u infekční kliniky v areálu fakultní nemocnice. Stavba za necelých 10 milionů korun by měla pojmout 106 bicyklů.

V Hradci by měla vzniknout celá síť takovýchto úschoven, v budoucnu by měly vyrůst i u koupaliště Flošny či u zimního stadionu. První věž soukromého investora již stojí u hlavního nádraží.