Hradecký deník | 25.6.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MICHAELA ZUMROVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Dohady vystřídalo rozhodnutí. Pokud vše dobře půjde, další parkovací dům pro kola vyroste v areálu fakultní nemocnice.

Domov další hradecké cyklověže byl dlouhou dobu diskutovanou záhadou, zastupitelé se nakonec shodli na nemocnici, ačkoli s tím, že vyroste zrovna u plicní a infekční kliniky všichni tak úplně nesouhlasí.
Vybrané místo některým přijde nevhodné a zastrčené, zastupitel Martin Hanousek by si další cyklodům představoval například u nové budovy fakulty Univerzity Karlovy hned u vjezdu do nemocnice. „Bylo by to mnohem logičtější,“ namítal.

Naváže na stezku

Náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich ale vybranou lokalitu brání, podle něj do koncepce hradecké cyklodopravy naprosto zapadá: „Z druhé strany bude navazovat na již připravovanou stezku „Mechu a perníku“ mezi Hradcem a Pardubicemi. Navíc o vjezdu do nemocnice jsme skutečně uvažovali, ukázalo se ale, že tam je stavba cyklodomu nereálná kvůli velkým problémům z hlediska výjezdových pohledů,“ dodal Vedlich.

Myšlence cyklodomu ve fakultní nemocnici fandí i předseda svazu krajské cyklistiky Pavel Černý: „Jeho chystané umístění je ideální, směr Smiřice, Jaroměř, Pardubice. Zaměstnanci nemocnice, pacienti i návštěvy nebudou muset řešit komplikované parkování,“ myslí si.

Bojovala i nemocnice

Původně se přitom v areálu „fakultky“ přetřásala jiná místa, kam biketower postavit. Ve hře byl například plac u Dětské kliniky nebo prostor před Emergency. Od obou ale nakonec upustila sama nemocnice. Ta o cyklodům ve svém areálu velmi stála, ředitel Roman Prymula dokonce městu zaslal dopis deklarující jednoznačný zájem nemocnice. „Pacientů,kteří k nám jezdí na kole, je hodně. Jsem opravdu velmi rád, že se to takto pozitivně obrátilo a existenci cyklodomu v areálu fakultní nemocnice velmi vítáme,“ potvrdil Roman Prymula. Spolu s lokalitou zastupitelé v úterý také schválili podmínky a druh zadávacího řízení v podobě nadlimitní veřejné zakázky na dodávku, jehož hodnotícím kritériem je nejnižší nabídková cena.