Vážení petenti, jak jsem Vás informoval svým dopisem ze dne 25. 5. 2015, Magistrát města Hradec Králové obdržel dne 19. 5. 2015 Vaši „Petici pro zachování nenahraditelného potenciálu zeleně za Poliklinikou III. na tř. Edvarda Beneše v Hradci Králové, vymezené ulicí Domečkovou, Hradeckou a Na Potoce a proti jakékoli zástavbě této plochy“ určenou do rukou zastupitelstva města, jejímž vyřízením jsem byl pověřen.Již dne 29. 1. 2015 byla na odbor hlavního architekta Magistrátu města Hradec Králové (dále jen MmHK OHA) postoupena výše uvedená petice k vyřízení. K petici byly připojeny podpisové archy občanů, kteří nesouhlasí s jakoukoliv zástavbou plochy zeleně za Poliklinikou III. ohraničené ulicemi Domečkovou, Hradeckou a Na Potoce. V petici bylo uvedeno, že v současné době je v této lokalitě vzrostlá zeleň, která slouží k rekreaci a sportování obyvatel, a bylo protestováno proti zrušení funkční zelené plochy na Moravském Předměstí. Petice žádala o přehodnocení záměru výstavby výrobní haly či jakékoliv jiné budovy a o zachování uvedené lokality v současné podobě.

Na petici doručenou 29. 1. 2015 byla prostřednictvím MmHK OHA zaslána petičnímu výboru odpověď (č. j. MMHK/017277/15/HA/KL), kterou nyní zasíláme v doplněné a upravené podobě.

K výše uvedenému sdělujeme:

Plánovaný záměr výstavby polyfunkčního objektu se nachází v severní části pozemku p. č. 635/1 v k. ú. Nový Hradec Králové v přímé vazbě na objekt Polikliniky III. Předmětná část pozemku dle platného Územního plánu města Hradec Králové (dále jen ÚpmHK) leží v navržené přestavbové funkční ploše z plochy: „plochy výroby a služeb bez negativního vlivu na okolí“ na funkční plochu: „plochy městského a obvodního centra“. Jedná se o území vícepodlažní zástavby s funkcí občanské vybavenosti integrované či smíšené s funkcí bydlení.

Společnost ELLA-CS, s.r.o., která se zabývá vývojem a následnou výrobou a distribucí medicínských operačních pomůcek a náhrad, zde plánuje vybudovat polyfunkční objekt s náplní administrativní, vědecko-výzkumnou s podílem drobné výroby. Toto využití je v navržené funkční ploše „plochy městského a obvodního centra“ přípustným využitím a záměr výstavby objektu společnosti ELLA- CS, s.r.o. je tedy v souladu s ÚpmHK.

Jiná situace je v případě jižní části pozemku p. č. 635/1 v k. ú. Nový Hradec Králové, kde MmHK OHA pořídil v roce 2009 Změnu Územního plánu města Hradec Králové č. 206 a tato část pozemku o rozloze cca 2,54 ha byla změněna na funkční plochu „plochy parků, lesoparků a městské zeleně“. Zde se jedná o stabilizovanou parkově upravenou plochu, která nebude případnou výstavbou za Poliklinikou III. nikterak dotčena. Tato plocha je užívána obyvateli přilehlých domů zejména k vycházkám se psy či dětmi. Průběžně jsou zde doplňovány nové výsadby stromů, mobiliář či herní prvky.

Snahou města je i nadále rozvíjet nejen tuto plochu zeleně, ale i další plochy zeleně na Moravském Předměstí (probíhá rekonstrukce Benešovy třídy, vznikl park u Harmonie atd.). V ÚpmHK je dále vymezena jako plocha veřejné zeleně lokalita kolem rybníčku mezi ulicemi Zborovskou a Hradeckou či celý lesopark na Moravském Předměstí, který je zároveň lokálním biocentrem. Tyto plochy zeleně tvoří soustavu zelených ploch, které kromě nezastupitelné ekologické funkce slouží i jako rekreační zázemí obyvatel města a z tohoto důvodu jsou ve stávajícím ÚpmHK i v konceptu nového ÚpHK vymezeny a chráněny.

Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že zájmové území vymezené autory petice zahrnuje širší území než je plocha dle ÚpmHK určená k zástavbě a kde je plánován záměr výstavby polyfunkčního objektu firmy ELLA-CS, s.r.o. Plánovaný záměr výstavby se nachází pouze v severní části pozemku p. č. 635/1 v k. ú. Nový Hradec Králové v přímé vazbě na objekt Polikliniky III. v ulici Domečkova.

Tím mohlo dojít k dezinformaci obyvatel blízkého okolí, kteří se dle vymezení plochy ulicemi Domečkovou, Hradeckou a Na Potoce mohli domnívat, že dojde k zásahu i do stabilizované plochy zeleně. Stávající parkově upravená plocha zůstává zachována a podporujeme její další rozvoj – probíhá revitalizace zeleně, doplnění mobiliáře apod.

V současné době se na předmětné části pozemku p. č. 635/1 v k. ú. NHK dlouhodobě určeného k zastavění nachází prostá travnatá plocha s několika neperspektivními dřevinami (akáty, topoly,…). Tato plocha je vzhledem k budoucímu využití dle ÚpmHK udržována jako plocha dočasné zeleně, nikdy nebyla cíleně upravována pro dlouhodobé využití jako funkční plocha zeleně. V minulosti se zde nacházely sklady a sídlo stavební firmy.

Výstavbou polyfunkčního objektu světově uznávané společnosti ELLA-CS, s.r.o. (v prostoru za Poliklinikou III., který je dle platného ÚpmHK určen pro zástavbu), nedojde ke zhoršení životního prostředí obyvatel Moravského Předměstí. Vzniknout by zde měl administrativní objekt s velmi specializovanou drobnou výrobou pro zdravotnictví s čistým provozem, který nemá negativní vliv na okolí. V rámci výstavby tohoto objektu jsou zároveň navržena nová parkovací místa, pěší komunikace a odpovídající sadové úpravy v okolí. Zdravotnické pomůcky vyráběné touto společností jsou dodávány do celého světa a ve své oblasti jsou nenahraditelné. Město Hradec Králové si takovýchto společností na území města váží a podporuje je.