Hradecký deník | 19.6.2015 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Autor: (skr) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Bourání staré koželužny souvisí s celkovou revitalizací území. Město tu plánuje během následujících let vybudovat zelenou oázu s novým bydlením. V první etapě vyrostou dva parky, ve druhé dům pro seniory a třetí park, a ve třetí se vyřeší funkce bydlení a také sportování. „Dva parky už mají platné územní rozhodnutí a je zažádáno o stavební povolení. Další park souvisí se sociálním bydlením. V této chvíli hledáme dotační tituly na toto řešení,“ popisuje náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Nový dům pro seniory se 65 lůžky nese pracovní označení Harmonie III. „Jedná se o nájemné bydlení malometrážních bytů pro seniory s tím, že tam v případě potřeby bude docházet terénní pečovatelská služba,“ upřesňuje náměstkyně primátora Anna Maclová. Nájem za byty chce město udržet nízký. „V Harmonii I. a II. stojí nájemné zhruba 2500 korun, takže by mělo být dostupné pro každého. Toto zohlednění chceme uplatnit i v Kuklenách,“ tvrdí primátor Zdeněk Fink.

Podle Maclové je v Kuklenách také v plánu odlehčovací zařízení se 35 lůžky. „Je to služba pro lidi, kteří pečují o nemocného v domácím prostředí a potřebují například na operaci nebo odjet na dovolenou. Jde vlastně o krátkodobé pobytové zařízení pro nemocné seniory či lidi se zdravotním postižením.“