5plus2 | 12.6.2015 | Rubrika: Příloha Auto-moto | Strana: 10 | Autor: (ram) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Provoz na největším hradeckém sídlišti bude přehlednější. Na třídě Edvarda Beneše vznikne další okružní křižovatka.

Zrekonstruovaná střední část Benešovy třídy již delší dobu slouží svému účelu, ale dvě další části bulváru z 80. let dál chátrají. Radnice už připravuje pokračování oprav v severní části třídy směrem k poliklinice. Měl by tam vyrůst nový kruhový objezd i menší parkovací dům.

Nepřehledná křižovatka

„Řidičům usnadní jejich cestování, neboť v současné době je křižovatka mezi Benešovou třídou a ulicí Jana Masaryka velmi nepřehledná,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora pro investice.
Stavbu kruhového objezdu schvaluje i komise místní samosprávy na Moravském Předměstí.

„Doprava bude určitě bezpečnější. Hlavní ulice totiž vede z Benešovy třídy doprava do ulice Jana Masaryka, což mate řidiče, kteří nejsou zdejší a nedívají se na dopravní značení. Občas tam proto byly menší karamboly. Kruhový objezd to vyřeší,“ uvedl předseda komise samosprávy Bedřich Kabilka.

Pokud bude příprava rekonstrukce hladká, stavět by se mělo začít přibližně do dvou let.

„V zájmu úspor a také urychlení stavby bychom pak rádi další čtyři etapy sloučili do dvou,“ nastínil již před časem Vedlich. Každá ze zbývajících čtyř etap by měla vyjít na 150 až 200 milionů korun. Vedle polikliniky navíc vyroste menší parkovací dům. „Na ploše současného parkoviště u polikliniky se plánuje stavba dvoupodlažního domu, který bude výškově shodný s úrovní Benešovky, ze které se k níže ležící poliklinice sjíždí,“ popsal předseda komise místní samosprávy.

Parkovací dům by měl být pouze jednoduchou otevřenou stavbou, která zvýší počet parkovacích míst v lokalitě, a to bezplatných.

„O místa bojujeme“

Lepší možnosti parkování by ocenila i Vlasta Bednářová, která na Benešově třídě bydlí i parkuje svůj automobil. „U nás v ulici mají rodiny i dvě tři auta, takže o místa na parkování dost bojujeme. Jde to ještě dopoledne, ale odpoledne se to začíná plnit,“ popisuje mladá obyvatelka sídliště.

Benešova třída a její zázemí v současné době nabízí kolem devíti set parkovacích míst, kompletní přestavbou bulváru by podle architektů mělo přibýt zhruba 560 dalších. Celou třídu v novém hávu by město mělo rádo dokončenou do roku 2020.