denik.cz | 14.6.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Patří ke krajskému městu, ale bezpečně se do okrajových částí Rusek a Piletice dostanete maximálně vozem nebo městskou hromadnou dopravou. Pokud chcete jít po svých,nebo jet na kole, hazardujete se svým životem.

Z Pouchova totiž do obou čtvrtí chybí chodník i cyklostezka. Pěší tak chodí po krajnici vyšlapanou cestou v trávě.

„Hromadná doprava k nám jezdí dobře, ale když školáci končí kolem dvanácté, tak někdy musí z Pouchova pěšky. Za dob povozů to šlo, teď už si to nikdo netroufne pěšky a na kole moc také ne. Když jede kolem kamion, je to nebezpečné. Pár lidí skončilo i v příkopu,“ poukázal na kritický úsek Jiří Hypš, předseda Komise místní samosprávy (KMS) Piletice.

Zdržení kvůli vlastnictví pozemků

O chodníku a cyklostezce se zde mluví už dlouhá léta. Problém byl ale s výkupem pozemků. To teď vypadá dobře. Směrem na Piletice už má město všechny parcely, na Rusek mu chybí půda ve dvou případech. „Jde o dědictví a rozvod. Oboje je ale řešitelné. Chceme tento rok získat územní povolení a další stavební povolené. Stavět by se tak mohlo na konci roku 2016, ale spíše až v roce 2017,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Obyvatelé obou částí už se spojnice s městem nemohou dočkat. V Pileticích je mimo jiné Šrámkův statek, kam proudí i lidé z města a další turisté. Často se tak stává, že zde nestačí parkovací plocha. Návštěvníci by rádi jeli na kole, ale boj se právě velkého provozu.

„K nám se dá dojít rovinka z Hradce za dvacet minut, ale není zde chodník. Musí se po krajnici, což je nebezpečné. Auta tady nejezdí ani těch povolených devadesát. Byly tu i dopravní nehody. Těšíme se až se vše vyřeší a přiblížíme se městu. Cyklisté, kteří k nám přijedou, zase u nás najdou krásné rybníky s výhledem až na Sněžku,“ uvedla Klára Barešová, předsedkyně KMS Rusek.

Časem přibude možná osvětlení

Cyklostezka povede po pravé straně silnice a městskou kasu vyjde na zhruba 12 milionů korun. „Úsek do Piletic odhadujeme na šest milionů korun. Je sice kratší, ale musí se tam postavit malý mostek přes Piletický potok,“ dodal Vedlich.

Podle něj by časem mohlo přibýt i osvětlení, které nyní není v plánu. Technicky na instalaci pouličních lamp bude ale stezka připravená.“