Mladá fronta DNES | 20.6.2015 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | Autor: (ram) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Ani kulatá půlmiliardová sumička nabízená Elektrárnami Opatovice (EOP) nepřesvědčila zastupitele Hradce Králové, aby firmě zásobující krajské město teplem prodali své Tepelné hospodářství starající se o 62 kilometrů sítí a 230 předávacích a domovních stanic.

„Po jednání se zástupci zastupitelských klubů a s ohledem na veřejná vyjádření některých z nich nepřichází v současné době prodej podniku Tepelné hospodářství za nabízenou cenu v úvahu. Za nabídku děkuji a těším se na další spolupráci města s Elektrárnami Opatovice, které si osobně, a to s ohledem jak na cenovou politiku, tak na sponzorské aktivity vůči našemu městu, velmi vážím,“ vzkázal v dopise zástupcům elektrárny hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK).

Některé politické kluby se k prodeji Tepelného hospodářství vyjadřovaly velmi odmítavě. Obávaly se zejména toho, že s vlastnictvím rozvodů by měla elektrárna Hradečáky v hrsti a mohla si ceny tepla regulovat, jak by chtěla.

„Je to prosperující firma a takových bychom se zbavovat neměli,“ nechal se slyšet náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Elektrárna se městskou společnost a její rozvody pokoušela odkoupit už poněkolikáté, vždy to mezi zastupiteli zvedlo vlnu nevole. Sám management hospodářství cenu podniku odhadl na 1,5 miliardy. Snahu o odkoupení Tepelného hospodářství měly EOP poprvé v roce 1996, nabízely za něj 30 milionů korun, za osm let nabídku zvedly na 100 milionů, v roce 2004 na 208 milionů, později dokonce na 296 milionů.

Sousední Pardubice a Chrudim, které EOP teplem zásobují také, své sekundární rozvody prodaly firmě již v minulosti. Ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler však před prodejem rozvodů tepla varoval již v minulosti. Argumentoval doporučením Evropské unie: „Již v roce 2011 vzkázala členským státům, aby si v maximální míře chránily vlastnictví takových distribučních soustav a do soukromých rukou je neprodávaly. Při projednávání energetické koncepce státu se tehdy podobně vyjádřil i premiér, doporučil, aby města prodeje zvážila.“