denik.cz | 11.6.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Elektrárny Opatovice (EOP) budou mít nejspíše smůlu. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK), za které firma nabídla podle dostupných zdrojů půl miliardy korun, zřejmě zůstane ve vlastnictví města. Zastupitelé napříč politickým spektrem jsou totiž proti prodeji.

„Čekáme na posudek, ale spíše si myslím, že k tomu nedojde. Cena je lákavá, ale je třeba získat více informací,“ uvedl ve středu primátor Zdeněk Fink (HDK).

Stejně na tom jsou jeho koaliční partneři. „Měli jsme ve svém volebním programu bod, kde říkáme, že Tepelné hospodářství neprodáme,“ dodal náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Podobně je na tom i ČSSD, která podle slov Milana Jaroše také má za prioritu neprodávat potřebný majetek města.

Ostatně v programovém prohlášení koaličních stran se zúčastnění zavázali k prodeji pouze nepotřebného majetku města. To ale THHK pravděpodobně není. Do městské kasy za posledních deset let přibylo na dividendách průměrně 16,5 milionu korun.

I opozice má tentokrát stejný názor. „Vždy jsme hlasovali proti. Je zbytečné se zbavovat ziskového městského majetku,“ potvrdil zastupitel Lubomír Štěpán. (KSČM).

Podle zastupitele Martina Hanouska ze Strany zelených je THHK strategickou společností. „Firma ani rozvody by se jednoznačně prodat neměly. Snížilo by to možnost alternativního zásobování města teplem,“ uvedl Hanousek.

Tepelné hospodářství by mělo mimo jiné sloužit jako nástroj města, kterým se může zvyšování cen tepla účinně bránit. Ten jiným městům chybí. „V případě prodeje zmizí EOP konkurent na trhu a hrozí zvýšení cen tepla,“ dodal ekonomický náměstek THHK Jiří Jiroušek.
Ve hře je také společný podnik města a elektrárny

Hradec Králové – Primátor Zdeněk Fink ve středu také nadhodil variantu společného podniku s EOP. Vše je ale v teoretické rovině. Počkat se musí na závěry posudků, které vedení města ukáží, jakou cenu a důležitost Tepelné hospodářství Hradec Králové má.

Myšlenka ale bude těžko hledat podporu u zastupitelů. Například Lubomír Štěpán je proti: „O této variantě jsem nepřemýšlel, ale proč by se měla část akcií přenechávat opatovické elektrárně a dělit se o dividendy?“

Na jednání zastupitelstva by se ale celá záležitost dostat ani nemusela. „Domluvím se v klubech a pokud bude jasná shoda neprodávat společnost, tak s tím ani do zastupitelstva nepůjdeme a smeteme nabídku ze stolu,“ zakončil Fink.

Loni THHK, které spravuje 62 kilometrů sítí, 230 předávacích a domovních stanic, dosáhlo při obratu 417 milionů korun čistého zisku 6,5 milionu korun. „V předchozích letech se zisk pohyboval mezi 15 až 20 miliony korun. Loňský pokles byl dám teplou zimou,“ řekl ekonomický náměstek THHK Jiří Jiroušek.“