denik.cz | 23.3.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Komplikaci při opravách mostu, ale hlavně při rozvoji Svinar a okolí, by mohlo způsobit uznání železného mostu plukovníka Šrámka kulturní památkou.

„Pokud by zde zůstal současný most, který je kapacitně nedostatečný, hrozil by špatný vývoj další výstavby,“ potvrdil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora. Podle něj je návrh velmi účelový stejně jako v případě návrhu uznat kulturní památkou hotel Černigov, který je před demolicí, a podobné kroky razantně odmítá.

„Žádost podal někdo z našich spoluobčanů. Kvůli výstavbě nových silnic by bylo lepší mít zde nový most. Na druhou stranu pro spoustu místních je symbolem. Moderní by se sem nehodil. Každopádně uvidíme, jak rozhodnou úřady, a budeme je respektovat,“ uvedla Alena Hamplová z Komise místní samosprávy Svinary.

Správa a údržba silnic, která most vlastní, zde plánuje širší most. Povodí Labe by zase uvítalo most bez pilíře uprostřed. V dobách tání se o něj totiž zachycují ledové kry. Obě organizace poslaly na ministerstvo kultury stejně jako město nesouhlasné stanovisko. Ministerstvo by v nejbližší době mělo o celé záležitosti rozhodnout.“