5plus2 | 20.3.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: TOMÁŠ HEJTMÁNEK | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Nové cyklostezky? Trendem je výstavba okruhů. Český unikát vyrostl loni v hradeckých lesích.

HRADECKO / Milovníci jízdy na kole si mnou ruce. Jarní teploty začnou vybízet k projížďkám a na Hradecku navíc v poslední době přibývá tras, na kterých se nemusejí obávat automobilů.

Na podzim dělníci dokončili unikátní okruh v městských lesích, který nabízí pohodlné svezení na jedenácti kilometrech asfaltové cesty. Auta tam cyklisté potkají jen mezi Zděnou boudou a Lesním hřbitovem. To se má v budoucnu změnit.

„Lidé tam teď jezdí po veřejné komunikaci. Uvažujeme o metr a půl široké stezce, která povede souběžně se silnicí,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Plány na její stavbu jsou však teprve na začátku. „Teď prověřujeme, zda bychom na stezku mohli čerpat dotace. Se stavbou by se mohlo začít nejdříve v roce 2016,“ dodal náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Mnohem zajímavější svezení se cyklistům nabízí severně od krajského města. Z hradecké Slatiny je cyklostezka dovede do Černilova, odkud mohou pokračovat po asfaltové polní cestě směrem na Smržov. „Pak se nabízí volba mezi kratším a delším okruhem. Asfaltka za Černilovem vede na druhý konec vesnice, takže se můžete vrátit zpátky do města po cyklostezce, nebo pojedete po polní cestě až do Smržova,“ popsal cyklista Michal Síč.

Kratší varianta měří 19 kilometrů a až na úsek mezi Slezským Předměstím a Slatinou vede mimo silnice. Delší okruh se za Smržovem napojí na silnici třetí třídy, která ústí přímo u Labské stezky ve Smiřicích. Do Hradce se tak lidé po necelých 30 kilometrech vrátí podél Labe.