Hradecký deník | 16.8.2014 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Autor: JITKA HODASOVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Lávku přes Labe, přesněji řečeno soutěž o nejlepší projekt na ni, nyní zkoumají na antimonopolním úřadu. Město totiž vítěze kvůli možnému střetu zájmů vyřadilo – a ten se teď brání.

Hradec Králové  Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by měl do konce srpna vydat svoje stanovisko ohledně soutěže o projekt lávky přes Labe, kterou na začátku letošního roku pořádal hradecký magistrát. Vítěze soutěže – projekt architekta Libora Kábrta – totiž magistrát v květnu kvůli možnémustřetu zájmů vyškrtl.

„Jeden z porotců – Lukáš Vrábík se ze statického hlediska podílel na vzniku téměř totožného díla stejné architektonické dílny, které se účastnilo soutěže v Jaroměři,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora s tím, že právě jeho posudky z hlediska statiky hrály v hodnocení velkou roli.

Tvůrci návrhu se ale už tehdy začali bránit. „Těch statiků mnoho není a tohle je zcela běžná situace, v průběhu let se ty spolupráce prostě prolínají,“ řekl už dříve Kábrt a podal námitku, kterou však město zamítlo.
Na řadu přišel tedy antimonopolní úřad, který by měl rozhodnout do konce srpna.

„Jsou v podstatě tři možnosti. Buď se vítěz do soutěže vrátí nebo uznají naše rozhodnutí a nebo celou soutěž zruší, což by pro nás byla ta nejhorší varianta,“ předvídá Vedlich. Podle něj se do soutěže přihlásily opravdu kvalitní projekty, včetně toho vítězného a byla by škoda, kdyby se muselo začít znovu. Nemluvě o dalšíčasovéprodlevě,kteráby nastala.