Radnice Hradce Králové chystá s krajem rozsáhlý projekt přestavby Gayerových a Vrbenského kasáren v centru města na kulturní, správní a společenské centrum. Náklady přestavby se zatím odhadují na více než 600 milionů korun. Hlavní část peněz na přestavbu by kraj a město chtěly získat z fondů Evropské unie v novém programovacím období 2014 až 2021. ČTK to dnes řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Gayerova a Vrbenského kasárna spolu sousedí a leží v těsné blízkosti historického středu města. „Mělo by jít o otevřené území s odstraněnými ploty, počítá se v něm i s odpočinkovou zónou,“ řekl Vedlich. V následujících letech by stavba měla být jednou z hlavních investic ve městě. Zcela novou stavbou v areálu by měl být čtyřpodlažní parkovací dům pro až 360 vozidel za odhadovaných 100 milionů korun. Jeho stavbu by měla financovat společnosti ISP Hradec Králové, která ve městě provozuje parkovací systém. Veřejnosti nyní slouží hlavně Gayerova kasárna.

V městských objektech kasáren sídlí například pracoviště registru vozidel, odboru dopravy, veterinární klinika a pronajaté je mají různé komerční subjekty. Na nádvoří kasáren se konají farmářské trhy. Královéhradecký kraj chce v jedné z budov v areálu Gayerových kasáren v centru Hradce Králové zřídit přírodovědeckou expozici Muzea východních Čech. V bývalém armádním objektu se nyní nacházejí depozitáře muzea a restaurátorské dílny. Budova je ve velmi špatném technickém stavu a potřebuje opravu střechy, fasády a nová okna.

Pro účely nové expozice muzea kraj uvažuje i o rozšíření budovy o menší přístavbu. V zatím chátrajícím objektu Vrbenského kasáren by v budoucnu mohly sídli živnostenský odbor, správa nemovitostí a část technických služeb. „Vzhledem k záměru otevřít celý areál veřejnosti tak zřejmě ve Vrbenského kasárnách nebude sídlit městská policie,“ řekl Vedlich.