5plus2 | 21.3.2014 | Rubrika: Křížem krážem | Strana: 4 | Autor: ZUZANA ZLINSKÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi chybí. Nyní je ke stavbě blízko.

HRADEC KRÁLOVÉ  Přibližně dvacet let se hovoří o cyklostezce, která by spojila Hradec Králové a Pardubice. Mezi oběma krajskými městy cestuje řada lidí do zaměstnání. Spojnici by přivítali i ti, kteří mají rádi výlety na kole. „Cyklostezku bych určitě uvítala. Jezdit mezi auty se mi nechce, přitom mám jízdu na kole ráda. Navíc by se dalo vyrazit i s dětmi,“ říká matka dvou dětí Lenka.

Cyklisté se nyní mohou po stezce dopravit z Pardubic do Rábů, ale další úseky chybějí. Nyní to vypadá, že přibude další díl z Hradce Králové. „Dohoda s posledním vlastníkem pozemku by mohla spustit proces územního rozhodnutí, stavebního povolení a následně přípravy stavby. Podle prvních odhadů by se mohla první etapa začít stavět zhruba v roce 2015,“ uvedla mluvčí města Magdaléna Vlčková.

Cesta povede hlavně po levém břehu labe

Spojnice se má jmenovat Stezka mechu a perníku. „Vznikající trasa by měla, stejně jako ta z Hradce Králové do Kuksu, procházet hlavně po levém břehu Labe kolem obcí Vysoká nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč. Plynule přejde na pravou stranu řeky a povede přes obce Němčice a Ráby, odkud již existuje stezka směrem na obec Brozany,“ řekl náměstek primátora a člen výkonného výboru svazku obcí Jindřich Vedlich.

Nyní zbývá poslední krok – dohodnout se s vlastníkem jediného nevykoupeného pozemku. Celková cena za výkupy v úseku z Hradce do Vysoké by měla dosáhnout částky 1,8 milionu korun. Délka je čtyři a půl kilometru.

Už nyní mohou Hradečané vyrazit na výlet na Kuks, cyklostezka na významnou památku je otevřena od loňského roku. Cesta měří 26 kilometrů a propojila hned několik památek. Kromě hospitalu je to i kaple ve Smiřicích nebo pevnost Josefov. Náklady na vybudování stezky dosáhly téměř 45 milionů korun.