Hradecký deník | 21.3.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JITKA HODASOVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové  Garáže, hotel, administrativní centra. To všechno se plánovalo v zóně kolem kongresového centra Aldis v Hradci. Zatím tam roste lebeda a svoje zázemí tu nově rozbil cirkus.

To by se však mohlo změnit. „Jednáme s potencionálními investory, kteří projevili zájem zde vystavět víceúčelové objekty s převažující administrativní funkcí,“ potvrdil Jindřich Vedlich, náměstek primátora s tím, že nechce zatím zveřejňovat závěry z těchto jednání.

Podle informací Hradeckého deníku by se mohlo jednat o budovu Československé obchodní banky, ale zvěst nepotvrdila ani jedna strana. „V tuto chvíli považujeme za předčasné se k tomuto tématu blíže vyjadřovat,“ uvedla Pavla Hávová, mluvčí banky.

V minulosti se tamní projekty nesetkávaly s úspěchem. Firma Betonstav, která měla u Aldisu před více než osmi lety postavit parkhaus, nakonec ani garáže pro 172 vozidel nezačala stavět a s radnicí prohrála soud o téměř desetimilionové penále.

„Město spor vyhrálo a částku dostalo na účet v sedmi splátkách. Poslední splátku firma městu poslala v prosinci roku 2010,“ uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu. K oživení nevábného prostoru kolem kongresového centra by mohla přispět i plánovaná lávka přes Labe, která by měla třídu Karla IV. s oblastí kolem Aldisu a Šimkovými sady spojit v roce 2016. Magistrát nyní bude vybírat z třiatřiceti architektonických návrhů.

„Zvažujeme také možnost zřízení nové zastávky městské hromadné dopravy na druhém městském okruhu, která by zajistila obslužnost lokality veřejnou dopravou,“ dodal Vedlich.

Pozvednout okolí Aldisu by mohl také už několik let plánovaný kongresový hotel. Hovořilo se o něm už v roce 2008, ale stávající panelový objekt dál chátrá. „V plánu to stále máme, ale zatím nemohu mluvit o nějakém výraznějším posunu,“ nechce předjímat události ředitel kongresového centra Aldis Tomáš Faltus. Stavbu hotelu s více než sto lůžky před lety zbrzdila ekonomická krize. Banky tehdy přestaly ze dne na den poskytovat úvěry. Původně se mělo začít už v roce 2008.

Bezbariérový kongresový hotel Aldis by podle původních měl hostům poskytnout 102 pokoje se 133 lůžky. Počítalo se také s fitness centrem, saunou, whirpoolem a restaurací s barem. Do kongresového centra by hosté hotelu mohli procházet proskleným koridorem.

Nejslibněji to vypadá s loukou za bazénem. O tom, že by za plaveckým bazénem u Aldisu mohla vzniknout louka, kam by se lidé chodili v létě slunit a odpočívat, se mluvilo už před časem. „Pokud nám zbudou peníze z Investičního plánu rozvoje města, počítáme s ní,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Jde tedy o náhradní projekt. Záleží na tom, jestli přestavby budovy Galerie, Hlucháku a Infocentra vyčerpají všechny finance. Pokud se najde přibližně 6 milionů korun, vzniku prostoru pro relaxaci by nemělo nic stát v cestě. Kromě místa pro odpočinek se na travnaté oplocené ploše počítá s mlhovištěm, převlékárnou, toaletami, lavičky a dětské herní prvky. Návštěvníci budou moci samozřejmě projít také do plaveckého bazénu i městských lázní a využít všech jejich služeb. Projekt navazuje na již rekonstruovaný park Šimkových sadů.