5plus2 | 21.3.2014 | Rubrika: Stalo se | Strana: 2 | Autor: STANISLAV ĎOUBAL | Téma: Magistrát města Hradec Králové

V centru Hradce se chystá stavba nového parku Skleněnka. Radnice řeší nejen úpravy nevyužitého místa, ale i bezpečnost v okolí.

HRADEC KRÁLOVÉ  Kam na chvilku vyrazit s dětmi, kde si odpočinout stranou od hluku ulice? Lidé z okolí Dukelské třídy či Hořické ulice již mají odpověď, zbývá jen počkat na vybudování nového parku. Další otázka je zodpovězena pouze zčásti – co se stane, až bude postavený? Obavy budí incidenty spojené se shromažďováním takzvaně nepřizpůsobivých lidí u blízkého obchodního centra Atrium.

„Jsem na to zvědavý. V poslední době jsem je za naším domem několikrát viděl. Máme strach, že se sem přesunou, až bude park hotový,“ uvedl jeden z obyvatelů nejbližšího domu.

Zatím je klid

Podle zástupce majitelů bytů Zdeňka Kratochvíla je zatím situace klidná. Na rozdíl od okolí Atria.

„Dnes tam chodí převážně pejskaři, občas si tam někdo odskočí. Zatím se tam nepřizpůsobiví lidé nevyskytovali, až na výjimky, kdy se tam někdo vyspal v křoví,“ řekl Kratochvíl a dodal, že spolu se sousedy jedná s radnicí o opatřeních, která by měla v budoucnu zajistit pořádek. „Bylo nám přislíbeno, že celý park bude oplocen, bude se na noc zavírat a bude pravidelně kontrolován městskou policií. Doufáme, že se díky tomu nic špatného dít nebude. Dokonce jsme nabídli, že bychom dovolili umístění kamerového systému na náš dům. V současné době se s tím více dělat nedá, vše ostatní vyplyne ze situace po dostavbě parku,“ přiblížil Kratochvíl.

„Občany ubráníme“

 Vedení města se v poslední době situací v okolí Atria zabývá. „Dříve se nepřizpůsobiví shromažďovali u tržnice u Teska, nyní jsou u Atria. Musíme ve spolupráci s městskou policií udělat všechno, abychom ubránili občany nejen v souvislosti s parkem Skleněnka, ale v celé lokalitě. Tyto nepřístojnosti tam nemohou v žádném případě dále probíhat,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Vedení radnice se snaží zprostředkovat i kontakt s lidmi, kteří se tam pohybují. „Neshody u Atria řešíme. Probíhá tam intenzivnější monitorování policií. Iniciovali jsme, aby neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží nabídly rodinám volnočasové aktivity pro děti. Záleží samozřejmě na nich, zda se zapojí,“ uvedla náměstkyně primátora Anna Maclová.

Stavba parku za více než čtyři miliony korun by měla začít v květnu a skončit koncem letošního roku. V nevyužité proluce bude kromě hřiště pro děti také zázemí pro pétanque, betonová zeď pro tvůrce graffiti či několik vodních prvků.