V Hradci Králové v současné době probíhá petiční iniciativa, která se snaží veřejnost nalákat na nepravdivé tvrzení o zvýšení poplatků za parkování na třídě Karla IV. a v přilehlých ulicích. Musím říci, že jsme svědky opravdu nepoctivé hry. Občané Hradce Králové podepisují petici proti něčemu, co nikdy nebylo záměrem města. Není pravda, že budou zvýšeny poplatky za parkování na třídě Karla IV. a v okolí. Také není pravda, že platné parkovací karty budou platit pouze 30 minut, a poté bude třeba hledat parkování v parkovacím domě. Jedná se o lhaní veřejnosti, jehož účelem je získat podpisy pod petici. Když jsem se pokusil o vysvětlení situace prostřednictvím stránek iniciátorů petice, byl můj příspěvek obratem smazán. Slušně a věcně se svůj názor pokusil vyjádřit i můj kolega a rovněž byl smazán. To opravdu nesvědčí o tom, že iniciátoři petice chtějí s městem diskutovat nad nalezením kompromisního řešení. Dovolte mi tedy situaci ohledně plánované rekonstrukce uvést na pravou míru.

Město Hradec Králové připravuje rekonstrukci třídy Karla IV., včetně oprav podchodu a výstavby jeho dalšího ramene. Projekt bude navazovat na již dokončenou rekonstrukci Riegrova náměstí, třídy S. K. Neumana, náměstí 28. Října a Dukelské třídy. Vzhledem k tomu, že se jedná o finančně velmi náročnou akci, město se pokusí využít finanční prostředky z dalšího dotačního období EU 2014 – 2020. Cílem projektu je celou lokalitu zpříjemnit a dokončit rekonstrukci trasy sahající od hlavního nádraží až po historické jádro.

Zástupci projektantů a odboru hlavního architekta se již sešli s komisí místní samosprávy a občanů, kde záměr představili. Podotýkám, že v tuto chvíli se jedná pouze o rozpracovaný koncept studie, který je určen k další diskusi. Město tímto pokračuje ve svém slibu vyšší komunikace s občany. Schůzky proběhly celkem dvě, přičemž na té druhé byl představen záměr upravený na základě diskuse úvodní schůzky. Především se jednalo o počty parkovacích míst. Je pravdou, že první návrh obsahoval redukci na 80 míst, v následném návrhu pak byl navýšen na téměř 130. Proto je s podivem, že někteří členové petičního výboru následně vzniklé petice, kteří byli přítomni oběma schůzkám a po druhé odcházeli spokojeni, nyní nepřesně informují veřejnost.

Přímo v uličním prostoru třídy Karla IV. při rekonstrukci nutně dojde k určitému úbytku parkovacích míst. Je to způsobeno faktem, že projekt musí respektovat závazné zákonné a normové parametry vztahující se k parkování, dopravní obsluze a požární bezpečnosti. Například zachování zeleně vyžaduje umístění parkovacího místa min. dva metry od kmene stromu. Těchto několik metrů čtverečných plochy pod každým stromem, legálně nevyužitelných pro parkování, bude věnováno stínomilné zeleni. Úbytek parkovacích míst bude několikanásobně kompenzován výstavbou nových parkovacích (resp. odstavných) stání v uvažovaném parkovacím domě, který bude umístěn v docházkové vzdálenosti třídy Karla IV. Realizace parkovacího domu se stane podmínkou pro vlastní zahájení rekonstrukce. O tom, že výsledkem rekonstrukce bude díky novému parkovacímu domu výrazné zvýšení počtu parkovacích stání v řešené oblasti, se kupodivu v petici nepíše. Návrh tedy umisťuje do parteru ulice maximální počet normových parkovacích stání. Tato stání budou obrátková, nikoliv odstavná. Je to jediná možnost jak zajistit volná parkovací místa pro klienty obchodů a restaurací i bezproblémové krátkodobé parkování obyvatel přilehlých domů. Naopak fixování městské plochy pro dlouhodobé odstavování vozidel residentů prostor umrtvuje, vytváří blok pro potenciální klienty zdejší občanské vybavenosti a frustruje zdejší obyvatele při častém hledání volného parkovacího místa.

Rekonstrukce třídy Karla IV. vyvolá nutnost změn, avšak s tím přinese i množství výhod. Radnice musí přistupovat k rekonstrukcím městského parteru odpovědně a musí zjistit požadavky všech skupin obyvatel. Nelze vše podřídit pouze parkovacím místům, je nutné řešit také výsadbu zeleně, urbanistickou kvalitu, dostupnost MHD, individuální dopravu a další aspekty, které musí být v návrzích vyváženy a koordinovány pro nalezení skutečně fungujícího řešení.

Vyjádření Odboru hlavního architekta a projektanta zde.