Po letech projednávání několika variant podoby a možných forem financování je Hradec Králové zase o něco blíže stavbě nového fotbalového stadionu. Před pár dny projektanti městu předali zpracovanou dokumentaci, která je nyní spolu s žádostí o stavební povolení již na stavebním odboru.

Stavba fotbalového stadionu se tak dostala do fáze stavebního řízení. „Vyřešilo se poslední potřebné vyjádření od dotčených orgánů státní správy, žádost je tedy kompletní. Vydání stavebního povolení předpokládáme ještě v tomto roce, co nejdříve poté chceme vypsat veřejnou soutěž na dodavatele,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za městské investice. „Pokud vše půjde bez zbytečných komplikací, stavět by se mohlo již v průběhu příštího roku. Jedná se o dobrou zprávu nejen pro fotbalové fanoušky, ale pro všechny, kteří dlouhá léta čekají na důstojný městský stadion,“ dodal Vedlich.

V květnu zastupitelé schválili navýšení rozpočtu na stavbu fotbalového stadionu na celkovou částku 550 milionů korun. „Nová aréna díky tomu bude splňovat požadavky na konání mezinárodních utkání a poskytne moderní a ve světě dnes již standardní komfort návštěvníkům stadionu i hráčům. Navíc s takovými parametry má reálnou šanci na získání dotace z ministerstva školství,“ vysvětlil náměstek Vedlich. Stavět by se mělo v několika etapách. Ta první zahrnuje demoliční práce na stávajících valech a výstavbu nejdůležitější, západní tribuny s veškerým zázemím. „Vzniknou tak zcela nové prostory pro návštěvníky zápasů, pro hráče, prostory pro média a VIP, prosklené lóže se zázemím, kanceláře fotbalového klubu, fanshop či stanoviště komentátora. Zachovaná budou i typická osvětlení hrací plochy „lízátka“, i když v modernizované podobě,“ dodal Vedlich.

01