Hradecký deník | 9.5.2013 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 2 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové/ Kuks  Šestadvacet kilometrů stezky pro pěší i cyklisty nyní spojuje krajskou metropoli a Hospital Kuks. V zimě, pokud napadne dostatek sněhu, si trasu mohou projet běžkaři.

Myšlenka cyklostezky vznikla již před šesti lety. „V té době jsme neměli ani čárku a letos 15. května stavbu slavnostně uvedeme do provozu. Veřejnost je lačná, a cyklisté i lidé na bruslích už stezku využívají, přestože tam ještě jsou cedule, že se staví,“ prozradil Luboš Tuzar, starosta Smiřic, a jeden z otců stezky.

Bruslaři se musí na dvou místech zout

Na šesti kilometrech stavbaři využili stávající cesty, dvacet kilometrů stavěli od loňského června. Cyklisté se díky tomu dostanou nenáročným terénem podél řeky Labe z Hradce Králové přes Smiřice, Josefov až do Kuksu. „Drobné problémy budou mít bruslaři, protože mezi Lochenicemi a Smiřicemi chybí zhruba 300 metrů zpevněné cesty. Nezapomněli jsme na tento úsek,ale patří Státnímu pozemkovému úřadu, který by měl trasu rekonstruovat,“ dodal Luboš Tuzar.

Další omezení čeká vyznavače in­line bruslí v Josefově. Památkáři zde totiž nedovolili postavit zhruba sedm set metrů zpevněné cesty. Aby na cestu nemohla motorová vozidla, jsou na několika místech také mechanické zábrany. Stezka, která je součástí Labské cyklotrasy číslo 2 od pramene Labe až do Hamburku, stála 67,5 milionu korun, z toho se zhruba 53 milionů podařilo získat na dotacích.

Podle smiřického starosty by v budoucnu mohla vzniknout také cyklostezka z Jaroměře do České Skalice a navázat tak na Labskou cyklostezku.

Cyklostezka má vést až do Pardubic

Trasa z Kuksu by měla v budoucnu pokračovat přes Hradec Králové až do Pardubic.„V první části z Hradce do Vysoké nad Labem nám chybí vykoupit čtyři pozemky. Pokud se s majiteli dohodneme, chtěli bychom do konce roku získat územní rozhodnutí a během příštího roku stavební povolení,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Podle jeho slov by chtěli cyklostezku stavět po úsecích, které by po dokončení ihned začaly sloužit veřejnosti a nečekalo by se na dostavbu celé trasy. Původní náklady město odhadovalo na 120 milionů, ale skutečná cena by měla být zhruba poloviční.

Kudy vede cyklostezka do Kuksu?

V Hradci Králové u kamenného mostu cyklisté začnou svoji pouť podél levého břehu až do Předměřic nad Labem, kde po mostě přejedou na pravý břeh, po kterém budou pokračovat do Lochenic. Tady je nutné z cyklostezky sjet na stávající silnici a na prvním odbočení pokračovat vpravo. Zde je totiž nutné objet přírodní rezervaci Trotina a za mostkem přes říčku najet na polní nezpevněnou cestu. Po tři sta metrech se cyklisté dostanou opět na asfaltovou cyklostezku, která je přivede až do zámeckého parku ve Smiřicích. Dále do Černožic vede podél pravého břehu až do Jaroměře a Josefova. Trasa vede podchodem pod silnicí ke krematoriu. Přes Heřmanice a Brod nad Labem cyklisté dojedou až do Kuksu.