Mladá fronta DNES | 4.5.2013 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 1 | Autor: Michaela Rambousková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Po jedenácti měsících začnou autobusy městské hromadné dopravy znovu projíždět kolem obchodního domu Tesco v centru Hradce. Stavaři se pustí do opravy chodníků, hotovo by měli mít v srpnu.

Hradec Králové  Lidé, kteří museli při čekání na autobus v centru Hradci Králové za každého počasí stát na provizorních dřevěných podestách bez přístřešku, si ode dneška oddychnou.

Dopravní podnik konečně pustí městské autobusy do tepny, která spojuje centrum města s hlavním nádražím. Denně po nich projdou či projedou tisíce lidí.

„Od 4 hodin ráno obnovíme provoz všech autobusových linek MHD v ulicích Dukelská a S. K. Neumanna. Náhradní zastávky u skleněné věže a v Haškově ulici zrušíme,“ říká ředitel hradeckého dopravního podniku Miloslav Kulich.

Trolejbusové linky číslo 1, 3 a 7 budou i nadále jezdit po objízdné trase Gočárovou ulicí. Vrátit by se mohly v nadcházejících týdnech. „Trakční vedení pro trolejbusy začneme průběžně montovat od příštího týdne a na konci měsíce května začne zkušební provoz,“ říká Petr Smola, šéf stavební firmy Sovis, která rekonstrukci provádí.

Po instalaci vedení bude ještě nutné, aby ho schválil Drážní úřad. Ihned poté, co se tak stane, slíbil dopravní podnik i návrat trolejbusových linek na jejich obvyklé trasy. Přesný termín však neurčil.

Nové zastávky u Teska se přizpůsobí i starším a hendikepovaným lidem tak, aby při nástupu do autobusu ši později trolejbusu nemuseli překonávat výrazné překážky.

„Zastávky budou vydlážděny tak, aby nástupiště bylo v jedné linii s nízkopodlažními autobusy. Takovéto zastávky můžete dnes vidět ve všech Evropských metropolích,“ vysvětluje Smola.

I když autobusy už budou moct ulicemi projíždět, policisté upozorňují, že zákaz bude nadále trvat pro cyklisty, kteří byli zvyklí před rekonstrukcí lokalitou projíždět.

„Důvodem tohoto omezení je skutečnost, že celý prostor obou ulic je nadále staveništěm a je zde riziko případného úrazu nebo střetu se stavebními stoji, které budou pracovat na výstavbě nových chodníků,“ upozorňuje policejní mluvčí Lenka Burýšková.

S menšími komplikacemi se ještě pár měsíců budou muset potýkat chodci a obchodníci v obou rekonstruovaných ulicích. Oplocení mezi silnicemi a chodníky totiž nezmizí ani teď, kdy jsou povrchy silnice opraveny.

„Oplocení bude v lokalitě po celou dobu rekonstrukce kvůli bezpečnosti práce. Jejich umístění nařizuje dopravní odbor magistrátu,“ říká šéf stavební firmy.

Doprava se vrací do centra, objížďka pro auta ale zůstává

Stavaři se teď postupně začnou pouštět do oprav chodníků, u nichž je kromě povrchu nutné, stejně jako u silnice, zrekonstruovat i inženýrské sítě. Kvůli co největšímu zachování průchodnosti a vstupům do domů a obchodů po trase budou práce rozloženy zhruba do konce srpna. Kompletní rekonstrukce ulic i náměstí 28. října by měla být hotová v listopadu.

Trpělivostí se kromě chodců a cestujících trolejbusů budou ještě na několik měsíců muset obrnit i řidiči, kteří projíždějí z centra do Hořické ulice.

I když ze spojky mezi Dukelskou a Hořickou ulicí u skleněné věže už zmizí městská doprava i provizorní autobusové zastávky, pro řidiče zůstane úsek i nadále neprůjezdný. „V místě mezi skleněnou věží a pizzerií budou stavaři dělat přeložky kanalizace a dalších sítí. Trvat by jim to mělo minimálně tři měsíce,“ říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Komunikace se krom rekonstrukce vedení sítí bude rozšiřovat.

Spojka mezi ulicemi tak zůstane i nadále zavřená a řidiči budou dál jezdit objížďkou přes Wonkovu ulici. Vrátit by se do ní mohli nejdříve koncem srpna. Do ulic Dukelská a S. K. Neumanna město auta nepustí ani po rekonstrukci. I nadále budou sloužit jen městské hromadné dopravě a zásobování.

Centrum je rozkopané už 11 měsíců, provizorní návrat dopravy do lokality se měl konat už v prosinci. Kvůli nečekaným problémům s dokumentací a kvůli nepřízni počasí se vše skoro o půl roku odsunulo. Nicméně datum úplného dokončení rekonstrukce, konec listopadu, mají stavaři dodržet.

V lokalitě kromě nových inženýrských sítí vzniká pěší zóna s jízdními pruhy pro cyklisty. Náměstí 28. října dostane novou tvář, budou tam vodní prvky, více zeleně nebo třeba nové lavičky. Vrátí se na něj také městská tržnice, která získá nové zastřešení a vybavení. Celkové náklady na rekonstrukci jsou 94 milionů korun, z nich 45 milionů pokryje evropská dotace.