Rada města Hradce Králové rozhodla o dalším postupu při výstavbě okružní křižovatky Koruna (OK Koruna). S ohledem na současnou připravenost a dopravně-technickou provázanost s návrhem stavby Multifunkčního centra AUPARK, i na projektovou rozpracovanost úprav navazujících komunikací a veřejných prostranství navrhla postupovat podle varianty jedna ze tří předložených. „Znamená to uskutečnit stavbu OK Koruna v rozsahu vydaného stavebního povolení a návrhu projektové dokumentace,“ vysvětlil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Jedná se o návrh stavby okružní křižovatky s jedním jízdním pruhem s vnějším průměrem 44 metrů s vodní fontánou uprostřed. „Jde o součást celkové koncepce řešení dopravních a veřejných prostor okolí již hotového terminálu hromadné dopravy a zejména o součást přestavby Riegrova náměstí. Stavba, jak je navržena, navazuje na hlavní městský bulvár – Gočárovu třídu, v čemž spočívá její urbanistický význam. Zahrnuje též ulici Puškinova a U Koruny,“ říká městský architekt Petr Brůna. Náklady na stavbu byly v roce 2008 vyčísleny na 100 milionů korun, avšak podle aktuálních cen stavebních prací se reálná cena nyní přepokládá ve výši do 80 mil. Kč. „Pro finanční stavby se uvažuje s využitím prostředků z prodeje pozemků statutárního města Hradec Králové v lokalitě Koruna. Čistý příjem se počítá ve výši téměř 52 mil. Kč,“ doplňuje Jindřich Vedlich.

Tato varianta také naplno zohledňuje souvislosti s výstavbou MFC AUPARK. „Z investorské přípravy této výstavby vyplývá, že všechny podklady a odborné posudky k projektové dokumentaci stavby včetně harmonogramu výstavby byly vztahovány právě k návrhu řešení křižovatky Koruna jako okružní. S ohledem na tyto vazby byla OK Koruna navržena a projednána v územním a stavením řízení,“ uzavírá Jindřich Vedlich.