Pamětní desku izraelským letcům slavnostně odhalí zástupci vedení města i kraje v neděli 4. září 2011 ve 14.00 hod. na královéhradeckém letišti před budovou Technologického centra. Stane se tak při příležitosti konání letecké přehlídky CIAF 2011. Izraelští letci v roce 1948 v rámci československé pomoci Izraeli absolvovali na zdejším letišti utajený pilotní výcvik. Při této příležitosti bude připomenuta i skupina jejich učitelů – československých instruktorů.

„Desku nechalo vyrobit Město Hradec Králové a jejího odhalení by se měli zúčastnit i poslední z izraelských letců,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich a upřesňuje: „Přijet by měli například Natan Novick a blízcí příbuzní Daniela Shapira či H. I. Swartzman. Velmi se na to setkání těším.“ Z československých instruktorů přijedou pánové Miroslav Vojnar a František Jankech. Účast přislíbil velvyslanec Státu Izrael v ČR pan Jaakov Levy. Události by se měli zúčastnit i zvláštní hosté letecké přehlídky CIAF, například ministr obrany ČR Alexandr Vondra a další hosté.

„Akci pořádáme ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, který při této příležitosti finančně podpořil vydání publikace historika Zdeňka Klímy „Létali na královéhradeckém nebi“, která přináší fakta o této dosud málo známé kapitole z historie hradeckého letiště,“ vysvětluje Jindřich Vedlich. Součástí publikace je zvukový dokument „Piloti s Davidovou hvězdou“. „V tomto dokumentu publicistka a naše kolegyně v radě města Lenka Jaklová – iniciátorka těchto vzpomínkových akcí – zaznamenala v roce 1994 v Izraeli svědectví frekventantů výcvikového kurzu.

Lenka Jaklová vzpomíná: „Byl to výjimečný životní zážitek hovořit se špičkami izraelského letectva, jako byl legendární generál Mordechai Hod (Fein), který velel v šestidenní válce, nebo plukovník H. I. Shwartzman), později velitel izraelské školy, či dosud žijící Daniel Shapira, pilot – rekordman, létající na proudových stíhačkách. Vybavuji si, s jakou vděčností vzpomínali na své hradecké učitele, kteří je v neuvěřitelně krátké době – výcvik netrval ani tři měsíce – odborně i lidsky připravili na jejich poslání.“

V dopise adresovaném radní Lence Jaklové dne 11. 5. 2011 Daniel Shapira uvedl: „Nemám nejmenší pochybnosti o tom, že bez československé pomoci bychom nepřežili naši první válku za samostatnost. Ve svém srdci chovám hluboký vztah k českému národu, který nás přivítal s otevřenou náručí. Nikdy nezapomeneme na Vaši podporu v nejtěžší době existence našeho nového státu.“

Publikace „Létali na královéhradeckém nebi“bude slavnostně pokřtěna při zahájení výstavy s názvem „Začátek – československá pomoc pro Izrael 1948 – 1949“ v pondělí 5. září v 16 hodin v Muzeu východních Čech. Výstavu zapůjčil Vojenský historický ústav v Praze a zaštítil ji hejtman Královéhradecké kraje Lubomír Franc, ten také izraelským letcům a jejich učitelům téhož dne udělí pamětní listy Královéhradeckého kraje.

Slavnosti v hradeckém muzeu se zúčastní také plk. gšt. v. v. ing. Miloslav Neuberg, předseda 11. odbočky Svazu letců ČR a řada dalších hostů. Po zahájení výstavy se uskuteční moderované setkání s posledními svědky vojenského leteckého kurzu v Hradci Králové v roce 1948.

„Připomínáme si skutečně výjimečnou událost,“ upřesňuje plk. gšt. v. v. Ing. Miloslav Neuberg a pokračuje: „Vždyť Československo bylo de facto jedinou zemí, která v roce 1948 nabídla včas nově vznikajícímu Státu Izrael vojenskou pomoc. Součástí této pomoci nebyly jen zbraně, ale i vojenský letecký výcvik. A nutno říci, že Vojenská letecká akademie v Hradci Králové v té době poskytovala nejvyšší letecké vojenské vzdělání.V našem městě dosud žije jeden z tehdejších učitelů plk.v.v. Miroslav Vojnar (Weber). Hluboce si vážíme této čin­nosti československých i izraelských letců.“