Začínajícím programátorům, grafikům, 3D modelářům nebo konstruktérům by do dvou let mohla v Hradci Králové sloužit nová laboratoř virtuální reality. Využívat by jí mohly také vzdělávací instituce nebo výzkumné týmy pro vývoj her a aplikací na podporu rehabilitace postižených částí těla. Zázemí se špičkovou technologií by mělo vzniknout v hradeckém technologickém centru, které právě mladým technikům, vývojářům a IT odborníkům poskytuje prostory a poradenství v začátcích jejich podnikání.

Předpokládané náklady této investice jsou pět milionů korun bez DPH, na její financování chce město využít dotaci z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, která by mohla být až padesát procent. „Prioritně by laboratoř měla sloužit začínajícím a mladým konstruktérům či programátorům, ale velmi zajímavé je její využití pro projekty z oblasti zdravotnictví nebo vzdělávání,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za městské investice.

Virtuální a rozšířená realita se využívá při vývoji her a aplikací na podporu rehabilitace postižených částí těla nebo při monitoringu fyziologických a psychologických stavů v simulovaných prostředích a situacích, který je dnes v zahraničí součástí výcviku záchranných sborů. Pomocí virtuální reality bude možné vzdělávat pedagogy modelováním výuky.

Další cílovou skupinou potenciálně využívající technologii virtuální reality jsou průmyslové a strojírenské firmy, které by zde mohly inovovat a vyvíjet své nové projekty, nebo architekti, kteří při tvorbě vizualizací staveb tak mohou zasadit objekt do kontextu reálného prostředí.

Laboratoř o rozloze zhruba 100 m2 by měla vzniknout v prostorách hradeckého technologického centra. „Jde o dlouhodobě připravovaný záměr a současně novinku na trhu u nás, která může mnohým oblastem dodat zcela nový rozměr v rámci jejich rozvoje a inovací,“ řekl ředitel Technologického centra Hradec Králové Ondřej Zezulák. „Laboratoř bude vybavená výkonnými počítači s potřebným softwarem a technologií, která snímá a následně prezentuje digitalizovaná data. Součástí služeb bude i odborné poradenství a realizace technicky orientovaných seminářů pro rozvoj kvalifikačních dovedností,“ doplnil Zezulák.

Projekt je v souladu se Strategií integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Město chce navíc využít dotaci Královéhradeckého kraje na přípravu a následnou finalizaci celého projektu.

Záměr vzniku laboratoře virtuální a rozšířené reality v Hradci Králové dnes podpořili městští radní, definitivně se o zahájení přípravných prací a o podání žádostí o dotace rozhodne na zasedání zastupitelstva na konci září.