Mladá fronta DNES | 12.2.2016 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 13 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

S dokončením více než třímiliardové železniční dvoukolejky mezi Hradcem a Pardubicemi jsou svázány další obrovské náklady. Zásadní modernizace čeká hradecké nádraží, nové se postaví v Březhradě, nejspíš se rozšíří obávaná myší díra a mluví se také o lávce pro pěší nad kolejemi.

Až se za dva a půl roku začne pracovat na závěrečné etapě dvoukolejky mezi Hradcem a Pardubicemi, dostane velkou finanční injekci rovněž hradecké nádraží. Zvenku sice cestující žádný rozdíl nepoznají, ale uvnitř možná budou chvíli tápat.

Když se nádraží přesně před 80 lety otevíralo, architekti se stali terčem kritiků, kteří poukazovali na údajně zbytečně velkolepou stavbu. Doba dala projektantům za pravdu, nyní se ukazuje, že naopak přestává kapacitně stačit. V Hradci proto přibude čtvrté nástupiště, zásadní modernizací projde i nástupiště první a přestavba se bude týkat rovněž tří zhlavní, tedy kolejového větvení. Díky stavbě druhé koleje přibude zcela nová železniční zastávka Hradec Králové-Březhrad a velké rekonstrukci neunikne ani stanice Opatovice-Pohřebačka. „Zahájení druhé etapy stavby druhé koleje je plánováno na druhou polovinu roku 2018 s dokončením do roku 2020 a odhadované celkové investiční náklady budou kolem 3,5 miliardy korun,“ řekla Jitka Hubatková ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Dvoukolejka znamená také velkou šanci pro rozšíření problematické „myší díry“, tedy podjezdu spojujícího střed města s Kuklenami. Na prohloubení a rozšíření o další pruh potřebných 200 milionů korun sice Hradec nemá, avšak peníze může přinést zákon o Státním fondu dopravní infrastruktury. S obří modernizací celé tratě ožívá i naděje na lávku pro pěší, která by výrazně zkrátila cestu z hradeckého nádraží do Kuklen a Svobodných Dvorů. „Lávka by určitě platná byla, ale město tento návrh zatím neprojednávalo. Musí se dořešit celé území okolo nádraží,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Začne (super)výluka, tu však dvoukolejka překoná

Už za měsíc začne železniční výluka, která prý v kraji za posledních 20 let nemá obdoby. Nejméně 107 dní bude pro cestující uzavřena trať mezi Hradcem Králové a Jaroměří. To však bude jen zahřívací kolo před ještě o dost delší výlukou. Dokončení dvoukolejky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi si totiž vyžádá uzavření celé tratě asi na 170 dní, tedy na téměř půl roku. „K dokončení první etapy mezi Stéblovou a Opatovicemi zbývají už jen drobné dokončovací práce, které budou hotové na jaře. Pro druhou etapu připravujeme projektovou dokumentaci. Kromě stavebního povolení ještě musíme zadat například studii vlivu na životní prostředí,“ říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Přestože práce na železnici začnou až za dva roky, už nyní je jisté, že zavřít se bude muset celá trať. „Nelze udělat ten systém, který jsme měli teď třeba v úseku Stéblová–Opatovice kdy jedna kolej zůstala provozná a druhá se stavěla nová,“ upozorňuje Tomáš Fiala z Krajského centra osobní dopravy Českých drah.

Chlumec vyhlíží nový terminál

Kdyby se ještě před nedávnem hlasovalo o nejzanedbanější nejméně útulné nádraží, o prvenství by se musely přetahovat Chlumec nad Cidlinou s Týništěm. Po opravách v Týništi v tom Chlumec zůstal sám, ale nechce to tak nechat. Protože čekání je už dlouhé roky marné, vedení města má v ruce projekt, který by z velké části mohl zaplatit unijní program ITI na rozvoj hradubické aglomerace. Kolem 35 milionů korun má stát úplně nový terminál železniční i autobusové dopravy. „Zastavují tu všechny mezinárodní rychlíky na Prahu a Polsko, k tomu sem denně dojíždějí lidé z okolních obcí a přesedají tu na autobusy a vlaky, které je vezou dál do zaměstnání,“ argumentuje chlumecký starosta Miroslav Uchytil. Tomu nahrává statistika: místním železničním uzlem ročně projde 400 tisíc lidí. „Stavba by mohla začít během dvou let. Terminál bychom rádi vybudovali v letech 2017 až 2019,“ dodává starosta.