Hradecký deník | 30.9.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Klíčovou bitvu CTP nevyhrálo. Zástupci města firmě pozemek pro přístupovou cestu nedali.

Osud dodatečného stavebního povolení pro dvě haly vyrůstající na okraji Hradce Králové v rukou město nemá,přístup k nim ale ano. Pozemky, na kterých by totiž měla stát silnice k budovám, vlastní město. To sice již dříve souhlasilo, že cesta může vzniknout, souhlas ale platil pro firmu FATO před pár lety. Rada město v září rozhodla, že společnost CTP souhlas nedostane.

A právě včera na pravidelném zasedání zastupitelstva zvedlo pro nesouhlas s poskytnutím pozemků ruku 31 z 34 přítomných zástupců města. „Zastupitelstvo města souhlasilo s postupem Rady města v jejíž kompetenci je odejmutí již starých souhlasů, které byly uděleny firmě FATO na předchozí záměr, který byl zcela jiný, než na který je nyní žádáno dodatečné stavební povolení. Současně neudělili souhlas k užívání pozemků s přístupovou komunikací,“ potvrdil náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Nabídku odmítli

Názory se tentokrát shodovaly napříč politickým spektrem. „Jestliže někdo porušuje na území města zákony, nemůže se divit, že obec to nebude trpět. Investovat do majetku města a zároveň porušovat zákony je hezká nabídka, ale nesprávná,“ uvedl zastupitel Rostislav Jireš (ČSSD).

Z opozice dokonce přišla na vedení města chvála. „Jak nám na začátku kauza ujela, tak bych chtěl ocenit nynější přístup města. Jednoznačně podporuji jeho postup,“ pronesl zastupitel Martin Hanousek (SZ).

Na zasedání vystoupil také vedoucí právního oddělení společnosti CTP Luboš Zajíček: „Naše společnost při vstupu do Hradce Králové udělala obrovskou chybu. Za to jsme se omluvili, zaplatili a znovu se omlouvám. Požádali jsme v pátek členy rady o projednání souhlasu pro povolení k užívání a rozšíření Svinarské ulice. Je to dlouhodobě plánovaná investice využitelná i při budování severní tangenty. Z toho důvodu si myslíme, že město by mělo přistoupit a odsouhlasit investici a rozdělit záležitost staveb a záležitost investice do majetku města, která bude financovaná z prostředků CTP,“ obhajoval Zajíček.

Rozdílný náhled

Takový přístup město odmítá. Sklady a příjezdovou cestu podle radnice rozdělovat nejde. „Náš výklad je zcela jiný. Orozdílu bude rozhodovat stavební úřad. Pokud bude dáno za pravdu CTP, tak tím bude podle nás porušen zákon. V případě neudělení souhlasu s cestou by neměli dostat stavební povolení,“ zakončil Vedlich.

Vystoupení právníka zastupitele nepřesvědčilo. „Byli jsme svědky, že zástupci CTP chtěli zvrátit rozhodnutí zastupitelstva v oblasti rozšíření komunikace. Mluvili o tom, že se jedná o investici, která se sklady nesouvisí. To je scestná myšlenka. Je to firma, která v tomto městě ztratila svůj kredit a je absolutně nedůvěryhodná. V této chvíli fandím vedení města v tom, aby docílilo odstranění stavby,“ dodal zastupitel Václav Víška(ANO2011).