denik.cz | 15.9.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Parkovací věž pro jízdní kola bude oproti svému staršímu bratříčkovi na vlakovém nádraží rychlejší, sloužit lidem by měla na konci října.

Rychlejší zaparkování i získání svého bicyklu, větší prostor pro jízdní kola či jiný vzhled. Takové novinky čekají cyklisty, kteří si oblíbili automatický parkovací dům pro kola u vlakového nádraží v Hradci Králové.

Další dům totiž začal růst před obchodním centrem na Brněnské třídě. Sloužit cyklistům by měl začít na konci října. Na rozdíl od svého staršího bratříčka bude mít věž s označením BT 2.0 dvanáctiúhelníkový půdorys, rovnou střechu a nové řešení zasklení.

Více místa

Technologické změny nejsou na první pohled patrné, ale o to jsou zajímavější a důležitější pro cyklisty. „Patří k nim samozřejmě rychlost odbavení, která se zkrátila o padesát procent a také lepší komfort pro uživatele v podobě moderního terminálu a bezpečnějšího provozu,“ vysvětlil Rudolf Bernart, který postavil první dům a má na technologii jako jediný v České republice patent.

Výhodou je také více prostoru pro bicykly. Vejdou se tak do věže i vyšší a širší exempláře jako jsou kola staršího data výroby či stroje s dětskou sedačkou.

„Součástí návodu k obsluze bude nejen popis požadovaných kroků, ale i názorná animace na monitoru ve vstupním modulu. Volba jazykové mutace bude již také samozřejmostí,“ dodal Bernart.

Město snahu soukromého investora vítá. „Hradec Králové se zapojit nemohl, protože dotační titul vypsaný na parkovací dům, nebyl určen pro města. Samozřejmě jsme rádi, že přibude další cyklověž,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek královéhradeckého primátora pro oblast rozvoje města.

Do budoucna by měly vzniknout další parkovací věže pro jízdní kola také v areálu fakultní nemocnice a u vědecké knihovny. „Chtěli bychom do budoucna vytvořit síť domů a s nimi spojenou půjčovnu kol. Lidé by si tak mohli vypůjčit kolo třeba na nádraží a vrátit ho v jiném domě,“ nastínil plány Bernart.

Velkým zastáncem právě cyklodomů je předseda krajského svazu pro cyklistiku Pavel Černý. Ten tvrdí, že parkovací domy pro kola mají své nesporné výhody hlavně ve vztahu ke zlodějům. Majitelé drahých kol se totiž bojí nechávat své miláčky zamčené ve stojanu bez dozoru. „V Hradci sice máme bezpečnostní stojany, které fungují dobře. Jakmile ale chcete od toho kola odejít, musíte ho doslova svléknout – od všech blikaček, přilby, nákup tam nemůžete nechat, nic. V tom je cyklodům skvělý – kolo uložíte a ještě ho máte pojištěné,“ řekl už dříve Deníku Černý.“