denik.cz | 26.3.2015 | Rubrika: Královéhradecký kraj | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

V Gayerových kasárnách má během oprav lokality vyrůst také parkovací dům. Kvůli němu ovšem budou stavbaři muset zbořit objekt, kde sídlí veterinární klinika. S jeho provozovatelem však město komunikuje prazvláštně.

Dvě stě osmdesát parkovacích míst má podle studie, kterou schválila rada města, vzniknout v novém parkovacím domě v Gayerových kasárnách. „Výstavba souvisí s deficitem parkovacích míst v lokalitě ale také s plánovanou rekonstrukcí Velkého náměstí. Částečně může do budoucna také pokrýt deficit u Aldisu,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Stavbu domu by měla zaplatit společnost ISP, která v Hradci Králové provozuje systém parkování. S pracemi by se mohlo začít v roce 2017. Jenže v budově, která bude muset novému objektu ustoupit, sídlí veterinární klinika.

Město mlčelo

O záměru města se ale provozovatel kliniky Zdeněk Hanzálek dozvěděl až z tisku. „Dvacet let platíme městu nájem, nemáme ani korunu dluhu a stejně se s námi nikdo nebavil do chvíle, než jsem začal pátrat sám. Pět let se snažím zjistit, kdy se tu vlastně začne stavět. Data se pořád mění, ale jeden čas mi i tvrdili, že se nic dělat nebude,“ uvedl Hanzálek.

Veterinu ročně navštíví 15 tisíc klientů a zaměstnává dvanáct lidí. „Nemůžu jen tak sbalit batůžek, zamknout a jít. Živím dvanáct rodin. Tři měsíce předem opravdu nestačí říct, abychom šli jinam. Prostory už máme náhradní na Slezském Předměstí bez ohledu na město,“ dodal Hanzálek.

Parkovací dům se má stavět také v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí kasáren. Město, které vlastní Vrbenského kasárny chtělo původně směnit objekt za část krajských Gayerových kasáren, kde je depozitář Muzea východních Čech. Z toho ale sešlo.

„Za účelem spolupráce mezi krajem a městem v přípravě rekonstrukce celého areálu bylo uzavřeno Memorandum. O směně budov ve vlastnictví města a kraje se ale již neuvažuje,“ potvrdil Michal Friček z tiskového odboru Královéhradeckého kraje.

Právě před budovou depozitáře by mohl vzniknout přístavek, ve kterém by muzeum otevřelo přírodovědnou expozici. Na pondělním krajském zastupitelstvu budou politici hlasovat právě o zmíněné rekonstrukci. „Náklady se odhadují na 225 milionů korun,“ doplnil Friček.

Do Vrbenského kasáren by se zase mohlo přestěhovat Technologické centrum. „Další využití ještě stále hledáme, variant je několik,“ dodal Vedlich.