Hradecký deník | 12.3.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MICHAELA ZUMROVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Oříškem se pro architekty stalo odvodnění teras, které jsou místy zcela promáčené. Padnout budou muset i stromy.

Hradec Králové  Otom, že se zbídačené terasy vedoucí na Velké i Malé náměstí opraví, rozhodlo vedení města už dávno. Jejich žalostný stav je patrný z pořádné dálky, čím dál víc cest nahoru totiž blokuje bezpečnostní plot.
„Mě to poprvé pořádně praštilo do očí během divadelního festivalu v červnu. To se na náměstí a v Žižkáčích pohybuje hrozně moc lidí a terasy jsou právě nejkratší spojnice mezi oběma místy. Když jdete a vidíte, jak je to rozpadlé a rozbořené, tak to moc reprezentativní není,“ svěřila se studentka Kristýna Janíková.

Kudy odvodňovat?

O budoucím vzhledu svahu nad Žižkovými sady teď rozhoduje stejná architektonická firma, která už má v Hradci na svědomí třeba moderní budovu Studijní a vědecké knihovny. Podmáčené a polorozpadlé terasy pod náměstím ale budou tvrdším oříškem.

„Statika teras je opravdu špatná, když jsme to s kolegy procházeli, místy jsem se úplně bořil,“ zkonstatoval už dříve architekt Roman Brychta. Jak chatrný svah odvodnit je zatím předmětem debat.„Tým architektů hledá místa, kam by se voda bezpečně odváděla a mohla se přirozeně vsakovat,“ vysvětluje náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich.

Palčivé kácení

Kroky stavbařů také značně brzdí místní. V momentě, kdy vyšlo najevo, že některé stromy padnou rekonstrukci za oběť, se u nich zvedla velká vlna nevole. Přesto o některé stromy lidé zřejmě tak jako tak přijdou, vážně totiž narušují už tak chatrnou statiku teras. Město tedy do projektu zahrnulo i revitalizaci Žižkových sadů a v kácení hledá kompromis. „Rádi bychom se dohodli na nějaké střízlivé úpravě tamní zeleně, víme, že místním na tom záleží,“ potvrzuje vyjednávání Vedlich.

Kdy se tedy na smutně vyhlížející svah vrhnou „restaurátoři“, ale není vůbec jasné. Radnice zatím žádný termín sdělit nechce. „Byl bych rád, kdybychom začali stavět v tomto dotačním období, které končí v roce 2020,“ dodal Vedlich.

Jak se terasy v budoucnu změní

Vítězný architektonický návrh počítá v případě severních teras s otevřenějším prostorem, větším přístupem slunce i samozřejmou bezbariérovostí. Ta zde teď velmi chybí.

„Využil jsem příležitosti a jako otec vyrazil na procházku terasami s kočárkem. Daleko jsem se nedostal,“ říká k těžké dostupnosti teras architekt Roman Brychta.

Úpravou by měl podle návrhu projít i víc než sto let starý park v Žižkových sadech, pod kterým je podepsán slavný zahradní architekt František Thomayer. Jeho ráz z roku 1905 by měl zažít malý „comeback“.