Hradecký deník | 19.12.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Na tento okamžik čekají Hradečáci jako na smilování. Trasa kolem Velkého náměstí už bude průjezdná z obou stran. Stavbaři už mají dokončenou i část třídy ČSA nedaleko pivovaru a zimního stadionu.

Hradec Králové – Řidiči i cestující městské hromadné dopravy se konečně dočkali. Od března byl tzv. Malý okruh kolem zimního stadionu a bývalého pivovaru neprůjezdný. Dnes v noci se situace změní. „Ve středu byla první kolaudační prohlídka, dneska v poledne bude další. V nočních hodinách se pak do ulice vrátí automobilový provoz i městská hromadná doprava,“ potvrdil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Kvůli opravám měli řidiči horší situaci, kolem Velkého náměstí se dalo projet jen jedním směrem a tvořily se kolony. Stejně tak rekonstrukce komplikovala cestu do zaměstnání či školy cestujícím MHD.

„Vše nasvědčuje tomu, že od soboty se vrátí MHD do původních tras. Jsme připraveni zrušit provizorní zastávku u soudu a odkloněné linky budou jezdit po svých starých trasách,“ ubezpečil Miloslav Kulich, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

A co se na frekventované části třídy ČSA změní? Město Hradečanům slibuje spousty novinek. „Kromě kvalitního povrchu silnice se v celém rekonstruovaném úseku objeví postupně nové bezbariérové přechody včetně osvětlení, dojde i na výměnu obrub v celém podélném profilu,“ doplnila mluvčí města Magdaléna Vlčková.

Cestující MHD si konečně oddechnou

Největší komplikací pro cestující městské hromadné dopravy bylo více než tříměsíční uzavření zastávky Adalbertinum. K ní se vozy nedostaly od začátku letních prázdnin až do začátku října. Původně přitom MHD mělo začít obsluhovat zastávku už od 1. září. Na své původní trasy se tak vrátilo pět frekventovaných spojů, a to linky číslo 2, 6, 11, 14 a 17. Od soboty se konečně vrátí na své trasy také linky číslo 16, 16Š, 18, 19, 23, 23Š, 27, 33 a noční autobusy číslo 53 a 54.