Plusy a minusy radnice aneb účty „čtyřletky“Mladá fronta DNES | 15.9.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 1 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Jaké byly čtyři poslední roky právě dosluhujícího vedení hradecké radnice? I když došlo k nápravě řady nepravostí, vysype se na nové zastupitele, které si obyvatelé města zvolí už za necelý měsíc, také několik politických kostlivců.
HRADEC KRÁLOVÉ Je vlezlá, protivná, nakašírovaná, matoucí a někomu může připomínat citát válečné zrůdy a ministra propagandy Goebbelse „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou.“ Politická kampaň.
Necelý měsíc před komunálními volbami jí nelze uniknout. Zatímco zásluhy jsou zdůrazňovány, hříchy naopak neexistují. Kampaň v Hradci Králové není výjimkou.

Pravda je, že od posledních voleb do zastupitelstva v roce 2010 se ve městě řada nepravostí odstranila a že vznikly opravdové „pomníky“, za které je nutné představitele radnice pochválit, na druhé straně ale nelze zamlčet a zamést pod koberec nesmazatelnou špínu (byť na ní radnice nenese tolik viny) hodnou potrestání. Redakce MF DNES vybírá příklady z obou kategorií.

POLITICKÉ HŘÍCHY

1. „Odpískaná“ rekonstrukce Velkého náměstí

Velká stavební akce odhadem za 150 milionů korun, kterou město s velkou pompou připravilo na jaro 2011, splaskla jako bublina. Projekt musela zastavit sama radnice, když v květnu 2012 zjistila, že kvůli průtahům ve stavebním řízení hrozí ztráta evropských dotací ve výši 120 milionů. „Vzhled náměstí je už ostudou. Je to velký dluh, který měl být dávno hotový,“ přiznává hradecký primátor Zdeněk Fink.

Aby toho nebylo málo, letos se radnice dozvěděla, že s evropskou dotací na opravy Velkého náměstí nejspíš nebude moci pomýšlet ani v dalších letech, protože EU se hodlá soustředit výhradně na podporu projektů „hradubické“ aglomerace. „Vypadá to, že rekonstrukci budeme muset zaplatit z vlastních zdrojů,“ uvádí náměstek primátora Jindřich Vedlich.

2. (Ne)stavba fotbalového stadionu

Z tristního vývoje kolem demolice současného Všesportovního stadionu a stavby nové arény si Hradec může vzít ponaučení, že na developery není spoleh. Z projektu Park Malšovice nejprve po šesti letech vycouvala firma ECE, poté řekl jasné ne i HB Reavis, a přestože smlouvy nyní zkoumá i Crestyl, radnice už si přestala namlouvat, že do roku 2015 se určitě začne stavět.

Důvěra v developera byla tak neochvějná, že Hradec zcela zavrhl myšlenku budování městského stadionu bez komerčního centra. Když letos na jaře architektonické studio Miloše Kopřivy a Aleše Vaňka vytvořilo pět návrhů, město dál vedlo svou, že je pozdě.

3. Kritika ISP neutichá, změny jsou jen kosmetické

Před minulými volbami se většina lídrů předháněla, jak zatočí s parkovací firmou ISP, jež v roce 2007 dostala koncesní smlouvu až do roku 2036. Opět však zůstalo jen u prázdných slov a pro město nepříliš výhodný pakt navzdory slibům platí dál. Sluší se přiznat, že primátor Fink tehdy jako jeden z mála tvrdil, že zrušení smlouvy je nesmysl, avšak jeho iniciativa, aby měli lidé čtvrthodinu zdarma u škol, nemocnic a úřadů, neprošla. Naprázdno rovněž vyšla snaha primátora o odkup jedeapadesáti procent akcií firmy za 53 milionů korun, po kterém by město mělo nárok na podíl ze zisku. Mimochodem ISP loňský rok uzavřela s rekordním ziskem téměř 15 milionů korun, což je bilance oproti roku 2012 o čtvrtinu lepší.

4. Opravy nám. 28. října a ulic Dukelská a S. K. Neumanna

Všechno špatně: město nejdřív dostalo pokutu 300 tisíc korun od antimonopolního úřadu za postup při zadávání stomilionové zakázky, pak došlo k velkému zdržení, padla trestní oznámení na úředníky magistrátu i stěžovatele na příliš slabé osvětlení, kritice čelily i drahý mobiliář anebo tvar a barva osvětlovacích stožárů, které zastupitel Ladislav Škorpil přirovnal k černým šibenicím. „Průběh a částečně i výsledek rekonstrukce náměstí 28. října i ulic Dukelské a S. K. Neumanna považuju za neúspěch,“ říká Fink.

Nutné jsou další poměrně nákladné úpravy náměstí. Kvůli extrémně těžkým poklopům ke kohoutům musí město investovat do hydrauliky, změní se rovněž „intimní“ osvětlení: osvětlovací tělesa zkusí radnice spustit zhruba o deset centimetrů níž.

5. „Prokletá“ lávka přes Labe u centra Aldis

Snahu o postavení lávky přes Labe u centra Aldis provázejí potíže už deset let. Jenže protesty ochranářů kvůli 80 let starému dubu červenému či námitky, že lávka přetne startovací dráhu ptactva nic nebyly oproti současným trampotám.

Město v dubnu z dvaatřiceti přihlášených návrhů vybrala projekt Libora Kábrta, ale vzápětí jej stáhla kvůli podezření z protekce. Architekt se odvolal a nyní se čeká na konečné stanovisko, které vynese Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ve hře jsou tři možnosti: vítězný návrh se do soutěže vrátí, druhou variantou je posvěcení verdiktu města o vyloučení, třetí ortel by rovnou celou soutěž zrušil a radnice by musela vypsat úplně novou.

KLADNÉ BODY

1. Mnohem lepší komunikace a otevřenost radnice

Jestliže předchozí primátor Otakar Divíšek byl považován za vzor arogance, nejen Zdeněk Fink, ale i všichni jeho náměstci přinesli velmi příjemnou změnu. I opozice chválí primátorská odpoledne, při kterých Fink naslouchá starostem obyvatel. Posledním šéfem města s podobným projektem byl Martin Dvořák, jenž si pro Hradečáky pravidelně vyhrazoval soboty. Fink se snaží komunikovat rovněž s opozicí. Velkým plusem je rovněž „klikací“ rozpočet města. Na internetových stránkách radnice si každý může překontrolovat hospodaření Hradce až do roku 2008. Přehledný rozpočet dostal speciální ocenění v soutěži o nejlepší projekty ve veřejné správě.

2. S výstavbou sportovišť se roztrhl pytel

Námitky, že například rekonstrukce areálu Slavie se zpozdila i prodražila, jsou sice oprávněné, avšak ve světle stavby dalších sportovních areálů neobstojí. Proměna Bavlny na multifunkční fotbalovou akademii za 110 milionů korun byla první. Pětihektarová Slavie pro fotbalisty, volejbalisty či házenkáře už rovněž voní novotou. Následovala rekonstrukce Rudé hvězdy ve Farářství, kde konečně našli důstojné zázemí úspěšní pozemní hokejisté. Podstatnou proměnou prošel také areál Sokola Třebeš, kde už je hotová sportovní hala i zbrusu nové dětské dopravní hřiště, které může Hradci závidět celá republika. Nejnovějšími příklady jsou rekonstrukce hokejového stadionu za několik desítek milionů korun a unikátní 16kilometrový lesní okruh pro bruslaře a cyklisty. Další sportovní hala vznikne ve Svobodných Dvorech, novou tělocvičnu dostane i Sokol Pouchov a blíží se také rekonstrukce hřiště Olympie v Kuklenách.

3. Hradec díky zastupitelům získal hokejovou extraligu

Povzdech, že Hradec přišel k nejvyšší hokejové soutěži jako slepý k houslím, platí sotva z poloviny. Kdyby se totiž radnice nezavázala, že extraligový tým každoročně dostane maximálně 13,7 milionu a 5,5 milionu mládež, stěhování klubu z Českých Budějovic zrovna do Hradce by si Mountfield nejspíš rozmyslel. Velkorysá podpora sportu je na však terčem kritiků, ale i primátor přiznává, že financování v tak vysoké míře je neudržitelné. Druhým problémem souvisejícím se zimním stadionem je soudní spor s někdejším správcem sportoviště (firmou ABD), který stále ještě není u konce a nejspíš ho zdědí nové zastupitelstvo.

4. Zastupitelé schválili revoluční územní plán

Jedno z nejdůležitějších hlasování hradeckého zastupitelstva za mnoho posledních let se událo v říjnu 2011. Tehdy konšelé zvedli ruku pro nový a v mnohém revoluční územní plán města od dvojice architektů Tomáš Vymetálek – Patrik Kotas. Jestliže projde třeba i jen polovina jejich nápadů, Hradec se má na co těšit. Excentrický designér a architekt Patrik Kotas je sice považován za monumentalistu, avšak podle uznávaných odborníků snad žádný architekt od pádu komunistického režimu neovlivnil veřejný prostor Prahy tak jako on. Kotas, kterého s Vymetálkem spojuje názorové spříznění, je autorem velkolepé stanice metra Střížkov, navrhl i nové soupravy pražského metra a pro Hradec vytvořil autobusový terminál.

Nový územní plán počítá s novými parky, bulváry, hustou pavučinou cyklostezek i tramvajových kolejí, s mohutným progresem letiště a silničním obchvatem.

5. Hradec je na špici žebříčku měst, kde se dobře žije

Od roku 2010 se nejen celý kraj, ale i Hradec Králové pravidelně umisťuje na špici žebříčku měst, kde se nejlépe žije. Konkurovat dokáže pouze Plzeň a Praha. Hradec dosahuje výborných výsledků téměř ve všech hodnocených oblastech včetně poměrně nízké nezaměstnanosti nebo přístupnosti zeleně a dopravní dostupnosti. Přímo v Hradci mají muži nejvyšší naději na dožití (přes 75 let). Město je podle autorů studie také poměrně málo zasaženo ekonomickou krizí. „Byl bych rád, aby si lidé více uvědomili, že Hradec Králové je sice město poměrné drahé, ale na druhou stranu je to město čisté a bezpečné,“ říká náměstek primátora Martin Soukup.