hradec.iDNES.cz | 7.8.2014 | Rubrika: Hradec / Hradec – zprávy | Strana: 0 | Autor: MF DNES, Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Patnáct uskupení jde v Hradci Králové do říjnových komunálních voleb. Kromě tradičních a očekávaných jmen lídrů není nouze o nováčky. Primátorský post obhajuje Zdeněk Fink, proti němuž kandidují jeho tři náměstci. Do politického boje nejen za stadion vyrážejí i fotbaloví fanoušci.

Strany, hnutí či uskupení musely na magistrát kandiátky doručit do do úterního odpoledne – přesně 66 dnů před komunálními volbami. Zatímco v minulých volbách sestavilo své kandidátky 12 stran, letos už jich je 15.

Slušné naděje si mohou dělat i „komunálem“ nepoznamenané hnutí ANO nebo zcela nový subjekt s názvem Hradečtí patrioti – strana pro sport, zdraví a kulturu. Primátorství Finka? Pozitivní

Dokonce už vloni v prosinci se hradečtí občanští demokraté usnesli, že za primátora chtějí současného náměstka Martina Soukupa. A velmi brzy jej následovali i další náměstci Jindřich Vedlich (TOP 09), Anna Maclová (Koalice pro Hradec) včetně primátora Zdeňka Finka (HDK).

„Kampaň začala velmi brzy. Vystupování politiků na veřejnosti a v médiích bylo na volby cílené již na jaře,“ všiml si politolog Jan Outlý z hradecké metropolitní univerzity.

Obhajovat svou primátorskou kancelář se rozhodl i Fink, přestože se objevily „zaručené“ zprávy, že jeho ambice už přerostly komunální úroveň.

„Politika na městě mě neunavuje, spíš naopak. Určitě není pravda, že bych momentálně měl vyšší politické ambice,“ řekl primátor, který je i letos favoritem.

„Jeho primátorství vyznělo pozitivně, nemá za sebou výraznější kauzy a problémy. To se počítá možná ještě více, než kdyby udělal něco výrazného. Nenapadá mne důvod, proč by voliči, kteří ho volili v minulých volbách, měli svůj hlas směřovat k někomu jinému,“ pochválil jej politolog Outlý. Patrioti bojují za stadion

Jedním z nosných témat říjnových voleb se bez pochyby stane (ne)stavba fotbalového stadionu.

Zatímco přinejmenším vlažným postojem pro developerský záměr, který si nyní rozmýšlí společnost Crestyl, se netají například Koalice pro Hradec, HDK, STAN a Změna pro Hradec, rozhodujícím impulzem pro vznik Hradeckých patriotů bylo právě bezvýsledné přešlapování radnice kolem arény. Patrioti sice stále nepředstavili svůj program, ale volit je půjdou především naštvaní fanoušci prvoligového nováčka.

„To, co se v poslední době kolem stadionu dělo, bylo pomyslnou poslední kapkou, kterou jsme potřebovali k rozhodnutí naši stranu založit. Tuto myšlenku jsem však nosil v hlavě už asi dva roky,“ pronesl předseda nové strany František Řehounek.

Hodně si věří také hnutí ANO. Jeho lídr Václav Víška dokonce odhaduje, že v silách je zisk osmi až deseti míst v hradeckém zastupitelstvu. Proděkan hradecké pedagogické fakulty prosazuje průhledné fungování radnice včetně revize a zveřejňování všech smluv, veřejné náhledy do účtů města a vylučuje, že kandiduje kvůli osobnímu prospěchu.

„Mám dobrou práci, slušně si vydělám, do politiky jsem šel proto, že prostě chci, aby město ještě lépe fungovalo,“ řekl Víška.

Troufá si ale i třetí nováček mezi lídry Denis Doksanský (STAN). „Za úspěch bych považoval zisk pěti křesel v zastupitelstvu,“ řekl ředitel hradeckého centra Sion.

O několik měsíců později než většina velkých a zavedených stran oznámila lídra kandidátky i ČSSD. Sociální demokraty do komunálních voleb povede vrchní inspektor České obchodní inspekce Milan Jaroš, tedy zastupitel z let 2006 až 2010 a někdejší předseda klubu zastupitelů sociálních demokratů.

Hradecká radnice nyní kandidátní listiny zkontroluje, zmocněnci mají možnost případné nedostatky odstranit až do 18. srpna, jen do 11. srpna lze doplňovat další kandidáty nebo měnit jejich pořadí.