Mladá fronta DNES | 8.3.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 1 | Autor: (ČTK) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ  Do architektonické soutěže na lávku přes Labe v Hradci Králové městu přišlo 32 návrhů. Uzávěrka byla včera, vyhlášení výsledků radnice předpokládá v dubnu.

„Porotou vybraný autor nejvhodnějšího návrhu bude mít možnost uzavřít s městem smlouvu na vypracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení a na autorský dozor nad stavbou,“ sdělil primátorův náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09).

O soutěž byl mezi architekty zájem, podklady k soutěži vypsané v prosinci si vyzvedlo přibližně 120 subjektů. „S počtem dvaatřiceti odevzdaných návrhů jsme spokojeni. Jsem přesvědčen, že bude vybráno řešení, které bude výhodné pro město i šetrné k přírodě,“ řekl Vedlich. Hlavním kritériem hodnocení bude kvalita návrhu včetně konstrukčního řešení a urbanistického začlenění lávky. Vliv na hodnocení bude mít i finanční náročnost stavby. Město stanovilo limit maximálně 40 milionů korun.

Lávka pro pěší a cyklisty, o jejíž stavbu město usiluje přes deset let, by měla spojit Šimkovy sady a kongresové centrum Aldis s třídou Karla IV. v centru. Měla by být dlouhá 67 metrů a široká nejméně 4,5 metru. Architekti neměli určeno, z jakého by měla být materiálu. Ve svých návrzích však museli zohlednit prostor pro bezpečný pohyb migrujících ptáků.

Radnice už v roce 2003 v zóně Aldis vybudovala pěší bulvár. Na něj měla navázat lávka. Původní projekt předpokládal skácet dub na břehu, proti tomu úspěšně protestovali ochránci přírody.