Vítězem výběrového řízení na rekonstrukci budovy Muzea východních Čech je sdružení firem GEMA ART a Chládek & Tintěra s nabídkovou cenou 67,6 milionu korun bez DPH. Zastupitelé města Hradce Králové na svém březnovém zasedání schválili výsledek hodnocení nabídek v soutěži na dodavatele opravy muzea. Chystaná revitalizace jediné národní kulturní památky v Hradci Králové, na kterou by mohlo město získat dotaci ve výši až 90 % uznatelných nákladů, by měla začít v květnu.

Budova Muzea východních Čech architekta Jana Kotěry je na rekonstrukci připravená od konce loňského roku. „První výběrové řízení na stavební a restaurátorskou firmu jsme bohužel museli zrušit z důvodu výrazného překročení předpokládané ceny u obou uchazečů,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora odpovědný za městské investice. Pokud nebudou námitky proti rozhodnutí o výběru dodavatele v rámci druhé soutěže, stavbu by si vítězná firma měla převzít začátkem května. „Jakmile uplyne lhůta pro případná odvolání, obratem zahájíme proces podpisu smlouvy. Podle ní budou stavební práce trvat maximálně jedenáct měsíců,“ doplnil Vedlich.

Chystaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží. V budově vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město. V rámci rekonstrukce bude potřeba opravit nebo vyměnit původní okna, vitráže a obložení, ve kterém jsou okna vsazena. Obnovou projde také omítková a cihlová fasáda, restaurátoři odborně ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy.