Hradecký deník | 25.11.2016 | Rubrika: Hradecko – U nás doma | Strana: 8 | Autor: Čestmír a Eva Brandejsovi | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Koncertní nástroj má čítat padesát dílů, jeho tvůrci o kus pokročili.

Dne 17. listopadu si každoročně připomínáme svátek studentů (v současnosti je 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii, ale i studenti usilují o návrat k původnímu názvu Mezinárodní den studentstva – pozn. aut.), který je vzpomínkou na události z podzimu let 1939 a 1989.

Na tento den zvou církve na slavnostní bohoslužby. V hradecké katedrále sv. Ducha zaznělo při mši, kdy hlavním koncelebrantem byl biskup Mons. Jan Vokál, Mozartovo Requiem v podání sboru Cantores Gradecenses a Harmonie východočeských filharmoniků.

POKROK V PROJEKTU, ZVONŮ UŽ JE TŘICET

Církev československá husitská pokročila v projektu koncertní zvonohry, který se uskutečňuje za podpory města Hradce Králové i kraje, a s přispěním veřejné sbírky zařídila u našich předních odborníků a umělců odlití dalších pěti zvonů (č. 26 až 30) koncertního nástroje z celkového počtu padesáti v rozsahu tónů od c2 do d6.

Odlévání zvonů zajišťuje náš přední zvonař P. R. Manoušek, který po zničení zbraslavské dílny povodní spolupracuje s renomovanou holandskou firmou Royal Eijsbouts z Astenu, jejíž zvony a zvonohry se nacházejí po celém světě.

PATRIARCHA PŘIBLÍŽIL VÝZNAM OSOBNOSTÍ

Náš přední zvonohráč Radek Rejšek, kterého známe z koncertů v Praze i z vysílání Českého rozhlasu, přispěl k rozhodnutí, že tato zvonohra bude umístěna právě v Hradci Králové. Oba se slavnostní bohoslužby zúčastnili a krátce při této příležitosti promluvili podobně jako Jindřich Vedlich, náměstek primátora, který připomněl události roku 1989. Zvony vysvětil patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, který přiblížil četným přítomným význam Petra Chelčického, bratra Řehoře, Matěje z Kunvaldu, Tůmy Přeloučského a Lukáše Pražského, po nichž jsou tyto zvony pojmenovány. Bohoslužba se konala na závěr Roku Jeronýma Pražského, který byl podobně jako Jan Hus upálen v Kostnici – Jan v roce 1415 a Jeroným roku 1416.

I VY MŮŽETE PŘISPĚT NA REALIZACI ZVONOHRY

S Hradcem Králové jsou spjaty ještě další dvě osobnosti, 97-letí V. Srdečný a V. Dobiáš, kteří jako mladí vysokoškoláci trpěli ve fašistických koncentračních táborech a věznicích. Dodnes jsou aktivní, bijí na poplach a upozorňují, že mír v současné době není samozřejmostí. Vyjadřují přání, aby se poválečné hrůzy neopakovaly. Na setkáních k 17. listopadu se přítomní snažili pomoci k pozitivnímu dění kolem nás.

I vy můžete přispět na realizaci zvonohry finančním obnosem zaslaným na transparentní účet číslo 4862517001/5500 pod variabilním symbolem 329.