Hradecký deník | 10.12.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Na Moravském Předměstí se od příštího roku budou dít věci. Dlouho diskutovaná revitalizace Benešovy třídy by měla začít

Hradec Králové  ­ Nové podoby by se už v polovině příštího roku mohla dočkat část Benešovy třídy.

„V příštím roce nás čeká rekonstrukce dvou etap. V první části se jedná o úpravy stávajících pěších komunikací. za účelem vytvoření pojízdné komunikace pro možnost zásahu jednotek Hasičského záchranného sboru. Součástí je taktéž řešení dopravních sítí. Tato část bude stát zhruba deset milionů korun,” uvedl Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Další etapou bude revitalizace stávajícího parku v okolí domu Harmonie. Město přijde na zhruba jedenáct milionů korun. „Cílem je doplnit pěší a technickou infrastrukturu včetně přechodu pro chodce ve velmi frekventovaném místě před domem Harmonie I,” vysvětlil Jindřich Vedlich. Dodal, že je také nutné vytvořit pro obyvatele okolních domů kvalitní parkoviště.

„Benešovku” čekají také terénní úpravy, nové veřejné osvětlení či altán nebo herní prvky. „Je nutné abychom ke stavebnímu povolení dospěli do konce roku nebo na začátku ledna. To je nezbytné k podání žádostí o čerpání dotací,” zakončil Jindřich Vedlich. Stavební úpravy by měly být realizovány do konce srpna 2012. V další fázi město přistoupí k rekonstrukci střední části Benešovy třídy.

V návrhu rekonstrukce se počítá s tím, že jeden silniční pruh z každé strany ulice dál zůstane jako parkoviště a navíc počet parkovacích míst celkově vzroste. Platit by se parkovné na Benešově třídě nemělo, protože na revitalizaci přispěje také Evropská unie, a proto projekt nesmí v následujících pěti letech sloužit komerčním účelům.

Region| Východní Čechy